- Vi ser en økende uro blant unge om hvor dypt inn i privatlivet de kan bli sett av storebror

SV tar til orde for en ny overvåkingskommisjon.

VIL KIKKE OVERVÅKERNE I KORTENE: SV-leder Audun Lysbakken tar til orde for en ny overvåkingskommisjon. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
VIL KIKKE OVERVÅKERNE I KORTENE: SV-leder Audun Lysbakken tar til orde for en ny overvåkingskommisjon. Foto: Jørgen Kvalsvik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen ser deg, skrev Dagbladet i helga. At stadig flere arbeidsgivere bruker satelitter, bærbare dataenheter, kameraer og GPS-er for å følge med på sine ansatte, kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte.

Les også: «Slik overvåker sjefen deg» (krever abonnement)

- Det Dagbladet har skrevet om overvåking i arbeidslivet de siste dagene er skremmende lesning. Det er altfor lett å misbruke lovlig overvåkingsteknologi på en måte som slett ikke er greit. Vi må få mye bedre kontroll over hvilke overvåkingssystemer vi slipper løs på folk, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Datatilsynet opplever nå en markant økning i antall henvendelser om jobbovervåking, og direktør Bjørn Thon svarte Dagbladets lesere på spørsmål i nettmøte i går.

Overvåkingskommisjon I lys av Snowden-avsløringene tar SV nå til orde for opprettelsen av en ny «Lund-kommisjon», en overvåkingskommisjon som har som hovedmål «å danne et bilde av summen av overvåking som norske innbyggere utsettes for, hvordan overvåkingen foregår, og hvordan den har utviklet seg over tid.»

- Vi tenker oss at en ny overvåkingskommisjon må ha utgangspunkt i vår tids utfordringer, og det er noe ganske annet enn det Lund-kommisjonen sto overfor for tjue år siden, sier Lysbakken og utdyper:

- I tillegg til det Snowden-saken har vist oss om overvåking utført av utenlandske makter, er hverdagsovervåkingen folk blir utsatt for den største utfordringen. Vi må sikre personvernet i en tid der det blir stadig enklere for myndigheter og arbeidsgivere å overvåke folk i det daglige.

«Generaldebatt» SV-lederen vil at den foreslåtte overvåkingskommisjonen skal gå inn og kartlegge omfanget av overvåking i norsk arbeidsliv og sørge for at vi får på plass et godt lovverk som regulerer dette.

I går uttalte arbeidsminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet at forslag til lovvendringer snart vil komme i en rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe som departementet har satt ned for å se på overvåkingssituasjonen i arbeidslivet.

- Dette er vel og bra, men jeg tror dette arbeidet må ha et større omfang, sier Lysbakken. Han mener vi trenger en «generaldebatt» om hva vi skal tillate av overvåking i jobbsammenheng.

- Det store spørsmålet er om dette brukes for å forbedre arbeidsprosesser eller som middel for å forrykke maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Vi ser en økende uro blant unge mennesker om hvor dypt inn i privatlivet de kan bli sett av storebror, det være seg staten, sjefen eller næringslivet, sier Audun Lysbakken.