Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ser en veldig stygg form for nasjonalisme

Leder for Europarådet, Thorbjørn Jagland, mener vi i møte med en Donald Trump som er «vant til å ture frem», gjør klokt i å minne presidenten om de internasjonale avtalene som USA har forpliktet seg til. Selv skal han ta opp torturspørsmålet.

MÅ HA KLAR TALE: Europarådets leder Thorbjørn Jagland mener Norge og andre europeiske land må stå tydelig opp for gjeldende internasjonale avtaler i møte med USAs nye president Donald Trump. Foto: AFP / NTB Scanpix
MÅ HA KLAR TALE: Europarådets leder Thorbjørn Jagland mener Norge og andre europeiske land må stå tydelig opp for gjeldende internasjonale avtaler i møte med USAs nye president Donald Trump. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vi ser er en veldig stygg form for nasjonalisme. Den har fått rotfeste mange andre steder også. Det er en nasjonalisme som både er økonomisk og det er en nasjonalisme som er politisk, og det er en veldig farlig utvikling, sier Thorbjørn Jagland, leder for Europarådet, til Dagbladet.

Som mange andre er også Norges tidligere statsminister og utenriksminister bekymret over signalene som kommer fra USA etter en drøy uke med Donald Trump i Det hvite hus. Mest bråk er det blitt rundt presidentordren om å nekte innreise for alle fra sju hovedsaklig muslimske land.

Tendensen får Jagland til å tenke på budskapet i talen som Frankrikes tidligere president holdt i 1995, bare året før den tidligere krigsfangen døde.

- Jeg husker talen som François Mitterand holdt i Strasbourg. Der sa han at denne type nasjonalisme alltid fører til krig. Vi ser jo den samme tendensen i Kina og i Nord-Korea også, så det er en fare for at det bygger opp til en konflikt, sier Jagland.

Vant til å ture frem

Det han frykter er at signalene fra USA og president Donald Trump skal virke gjensidig forsterkende på land der nasjonalismen allerede har slått rot.

Det kan føre til en kjedereaksjon og i verste fall risikerer vi at den verdensordenen som ble etablert etter andre verdenskrig kan forvitre, mener lederen for Europarådet.

- Vi har fått en president som viser forakt for alt som er satt opp etter andre verdenskrig. Men først og fremst har vi fått en president som ikke kjenner til de internasjonale traktatene og konvensjonene som er satt opp for å begrense makt. Han har levd i sin egen boble og er vant til å ture frem i forretningsverdenen. Han er ikke vant til å forholde seg til institusjoner som er grunnlovsfestet, sier Jagland, og legger til:

- Det vil ta tid for ham å venne seg til. Hvis han vil venne seg til det.

En farlig kjedereaksjon

Jagland mener vi allerede har sett tendensen til at land i stadig større grad tar seg til rette. Han nevner Russlands annektering av Krim i 2014 som et eksempel. Nylig vedtok Slovenia å stenge grensene. I Øst-Asia har Kina avfeid konklusjonen fra en internasjonal voldgiftsdomstol (opprettet under havrettstraktaten på Filippinenes anmodning), som i sommer slo fast at Kina ikke har grunnlag for å kreve særlige historiske rettigheter i havområder som ligger utenfor landets økonomiske sone i Sør-Kina-havet.

- Kanskje var invasjonen av Irak et første varsel om hva som ville komme, sier Jagland, og sikter til den USA-ledete invasjonen i 2003 som ikke fikk tilslutning fra FNs Sikkrhetsråd.

- Nå har vi en akutt situasjon i Sør-Kina-havet og vi har Nord-Koreas trussel om å bruke atomvåpen. Det gjenstår å se hvordan vi vil klare å avverge disse krisene, sier Jagland.

Vil ta opp tortur

Han mener det nå blir viktigere enn noen gang å stå opp for internasjonale avtaler og konvensjoner, det være seg handelsavtaler, FNs menneskerettighetserklæring eller Genèvekonvensjonene som skal sikre humanitær folkerett og retningslinjer for krigførende parter.

- Det er i vanskelige tider vi ser hvor viktig det er med disse konvensjonene. Det er nettopp da vi trenger det.

- Derfor blir det viktig å konfrontere USA med disse traktatene, bruke dem aktivt i dialogen. Vi trenger en sterke dialog med USA, isolasjon går ikke, sier Jagland.

I morgen vil han selv ta opp et annet kontroversielt tema som er blitt løftet frem av Trump og hans nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mike Flynn. Nemlig bruken av tortur som avhørsmetode. De har kommet med uttalelser som er blitt tolket dit hen at tortur kan bli aktuelt igjen.

- USA har en observatørrolle i Europarådet og da kommer jeg til å ta opp dette med dem, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Utvikling, ikke opprustning

Som leder for Europarådet har Jagland god innsikt i hvilke tanker europeiske ledere nå gjør seg etter innsettelsen av Trump.

- Europeiske ledere er avventende, men også veldig skremt over stengingen av grenser for muslimer fra enkelte land. Det er grunn til å frykte at det på ny vil oppildne radikale krefter og at det er Europa som må betale prisen, sier Jagland til Dagbladet.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Jagland mener USA og europeiske ledere heller bør gå til roten av problemet i stedet for å gå inn for forhastede enkeltvedtak.

- Jeg tror man må komme opp med en mye bedre og sterkere måte å takle flyktningsituasjonen på. Europa må ta til orde for at pengene man har sagt skal gå til opprustning i stedet går til de områdene der flyktningene kommer fra. Vi må heller se til en form for avspenning, og få midlene over på det som er det farligste av alt - nemlig den enorme fattigdommen og den store konflikten som er rett utenfor Europas grenser, sier Jagland, og sikter til den snart seks år lange borgerkrigen som har rast i Syria, og som har drevet minst 4,8 millioner syrere på flukt over landegrensene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling