GLAD FOR AMBASSADEBYGGING: USAs ambassadør Benson K. Whitney 
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
GLAD FOR AMBASSADEBYGGING: USAs ambassadør Benson K. Whitney Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .Vis mer

- Vi ser fram til å bli gode naboer

USAs ambassadør glad for å ha vunnet ambassadestriden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): USA får grønt lys til å flytte sin ambassade til Husebyskogen i Oslo, etter at Høyesterett forkastet motstandernes anke fredag, skriver NTB.

USAs ambassadør Benson K. Whitney sier det har vært en lang og vanskelig prosess, og at de er glade for en endelig avgjørelse.

- Bygging av en ny ambassade er det riktige skrittet for vårt nasjonale forhold, for Oslos borgere og for de amerikanske og norske ansatte på ambassaden. Vi er klare til å fortsette vår dialog og ser fram til å bli gode naboer, sier Whitney i en kommentar til Dagbladet.

Ambassademotstanderne saksøkte staten og Oslo kommune for å få kjent ugyldig vedtaket om at USA kan bygge ny ambassade i Husebyskogen. Oslo bystyre sa i desember 2005 ja til bygging av USAs nye ambassade i Husebyskogen. Men i ettertid viste det seg at kommunens plan- og bygningsetat hadde gjort en saksbehandlingsfeil da saken ble forberedt til politisk behandling, skriver NTB.


Loven krever at det måtte gjøres konsekvensutredning, noe som ikke ble gjort.

- Med denne enstemmige avgjørelsen fra Høyesterett er det tid for å gå videre fra de politiske og juridiske uenighetene, sier Whitney.

Ambassademotstanderne, med Aksjon Vern Husebyskogen i spissen, mente derfor at bystyrets vedtak var ugyldig. Blant annet var ikke terrorfaren godt nok belyst, mente motstanderne, som valgte å ta saken til retten. 

Motstanderne av bygingen har nå tapt saken i tre rettsinnstanser, ifølge NTB.

 BLIR AMBASSADE-TOMT:  
Husebyskogen, tomta der den amerikanske ambassaden er tenkt bygget.  
Foto: Berit Roald / SCANPIX
BLIR AMBASSADE-TOMT: Husebyskogen, tomta der den amerikanske ambassaden er tenkt bygget. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer