Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ser fram til å få avkreftet ryktene om oss

Kongo-saken utsatt til onsdag.

ANKOMMER RETTSLOKALET: Dagens ankebehandling ble utsatt på grunn av regnvær i Kisangani. Tjostolv Moland og Joshua French ankom rettssalen like før klokka ett i dag. Foto: TORE BERGSAKER
ANKOMMER RETTSLOKALET: Dagens ankebehandling ble utsatt på grunn av regnvær i Kisangani. Tjostolv Moland og Joshua French ankom rettssalen like før klokka ett i dag. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Ankesaken mot de to draps- og spionasjedømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French startet i Kisangani klokka 13.40 i dag.

Etter en diskusjon, bestemte hoveddommeren Pascal Moliba klokka 14.15 at saken utsettes til onsdag.

Motsetter seg utsettelsen
Moliba ytret tidligere i dag et ønske om at videre rettsforhandlinger utsettes til mandag.

Like før klokka 14 ba også Kongos regjeringsadvokat, Maitre Justin Molima, aktor Jacob Samwaka og advokatene for de sivile partene i saken også om en utsettelse.

Molima ønsket at saken skulle utsettes i ytterligere 15 dager.

Dette falt ikke i god jord hos nordmennenes forsvarer, Guelliame Likwala.

-
Jeg er overrasket over at dere ber om ytterligere utsettelser, sa Likwala i retten.

Alle de involverte i saken - Moland og Frenchs forsvarer, påtalemyndighetene og de sivile partene, må samtykke i utsettelsen og lengden på denne for at den skal kunne iverksettes.

Påpeker antall diplomater
Dommeren i saken, Moliba, virket også skeptisk til en såpass lang rettspause.

- Er ikke 15 dager en veldig lang utsettelse?, spør han og fortsetter:

- Vi må ta hensyn til alle parter her.

Moliba ønsket samtidig å vite hvorfor Norge har så mange representanter i salen når landet benekter en hver befatning med Moland og French.

- Så mange mennesker har kommet fra Norge og fra ambassadene for å følge denne saken. Hvorfor er det er så mange diplomater her? Norge er jo ikke part i denne saken. Hvis de mener at Norge ikke er en del av denne saken, hvorfor er de da her i dette rommet?

Skeptisk til Furuholmen Aktor Jacob Samwaka fortalte at han ga saksdokumentene til en norsk diplomat. Disse skulle overbringes til den norske stat.

Diplomaten nektet, ifølge Samwaka, å ta i mot. Han benektet også at Norge er part i denne saken.

- Derfor er jeg overrasket over å se diplomater her, sa aktoren og ba om to dagers rettsutsettelse.

En av bistandsadvokatene sa tidligere i dag at han ikke likte å se advokat Morten Furuholmen i salen.

- Hvorfor sender Norge ned en ny advokat?, spurte han retten.

Vil forklare seg
Ankesaken skulle starte opp i dag tidlig, men ble kraftig forsinket på grunn av et voldsomt regnvær i området.

Like før klokka ett, ankom Moland og French rettssalen i Kisangani. Til Dagbladet bekrefter de at de nå har tenkt å forklare seg, etter å ha forholdt seg tause i forrige rettsrunde.

- Jeg ser fram til å forklare meg, slik at vi kan få avkreftet noen av ryktene som går om oss, sier Moland til Dagbladet på vei inn i rettslokalet.

Moland og French har i dag fått en ny oversetter. Han forsøker å slippe til med sine oversettelser, men blir konsekvent avbrutt.

Høyere krav
Tidligere i dag kom Kongos regjeringsadvokat, Maitre Justin Molima, fra Kinshasa for å delta i ankesaken mot de to dødsdømte nordmennene.

Molimas oppgave blir å ivareta Kongos interesser i saken.

- Sist gang, i forrige runde, ba vi om 50 milliarder dollar. Nå vil vi be om mye mer, sier regjeringsadvokaten til Dagbladet.

Han ønsker på nåværende tidspunkt ikke å svare på ytterligere spørmål om hva Kongo legger til grunn for sitt erstatningskrav.

- Dere får vente til rettssaken for å få vite bakgrunnen for hvorfor vi krever så mye mye penger.

Manglende bevis
Ankesaken mot de de draps- og spionasjedømte nordmennen startet på tirsdag.

Moland og French erklærte seg ikke skyldig på alle punkter.

- Vi er ikke spioner, vi er ikke kriminelle vi er ikke drapsmenn, svarte French på spørsmålet om hvorfor de har anket.

Nordmennenes advokat Guiallaume Likwala påpekte flere feil i den forrige dommen.

Han understreket også at flere forhold som slås fast i dommen ikke er underbygget med bevis, for eksempel påstanden om at det var Moland som skjøt.

Ba om utsettelse
Advokaten, som representerer enka etter sjåfør Abeidi Kasongo og vitnene til hendelsen, krevde raskt at anken skulle avvises, siden denne, ifølge ham, ikke inneholder påstander om konkrete feil i den første dommen.

- Nordmennenes advokat skulle ha presentert disse protestene skriftlig før saken kom opp, sa advokaten.

Denne klagen ble imidlertid avvist av dommeren. Det førte til at aktor Oberst Jacob Samwaka ba om mer betenkingstid.

- Hvis det er slik at det skal sees helt bort fra den forrige dommen, trenger aktoratet noe tid på å analysere situasjonen, sa han og ba om at videre rettsforhandlinger skulle utsettes til i dag.

Dommeren ba nordmennenes advokat om å legge fram et skriftelig dokument der han gjennomgår alle påstandene om feil i den forrige dommen.

- Tror ikke på frifinnelse
Andre Kibambe som representerte de to nordmennene under den første rettsbehandlingen av saken, er ikke lenger del av forsvaret.

Advokat Morten Furuholmen er leid inn av en anonym person for å hjelpe de to nordmennene, blant annet ved å legge press på norske myndigheter, og ved å samtale med deres Kongolesiske forsvarer.

Furuholmen har selv sagt at han ikke tror det er mulig for nordmennene å bli frikjent for drapet.

Moland og French anket dødsdommen de ble idømt 8. september i år.

Dagbladet er på plass i Kongo og følger rettssaken.

NYTT MILLIARDKRAV: Regjeringsadvokat Maitre Justin Molima ankom Kisangani i dag. Han varsler at Kongo vil komme med et nytt og høyere krav mot både Moland og French og staten Norge. Foto: TORE BERGSAKER
NYTT MILLIARDKRAV: Regjeringsadvokat Maitre Justin Molima ankom Kisangani i dag. Han varsler at Kongo vil komme med et nytt og høyere krav mot både Moland og French og staten Norge. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling