«Vi ser nå tendenser til Ap-arrogansen»

SV-uroen har gitt statsminister Kjell Magne Bondevik ny ammunisjon mot de rødgrønne. Han tror uroen kan hjelpe regjeringspartiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Vi ser nå tendenser til den gamle Ap-arrogansen. Ap avlyser alle SV-løftene, og SV blir redusert til et haleheng. Stein Ørnhøi har helt rett. Det er begrenset hvor lenge SV kan sitte rolig og se på det. Og det gjør de tydeligvis ikke lenger. Det har allerede begynt å ulme, sier Bondevik til Dagbladet.

SV-veteranen uttrykte i Dagbladet i går bekymring for at det rødgrønne regjeringsprosjektet kan sprekke dersom partiet ikke får stor nok oppslutning. Han sa også rett ut at SV i denne valgkampen har blitt en slags heiagjeng for Jens. Dette er søt musikk for Bondevik.

- Jens må lære

- Jens har en del å lære når det gjelder samarbeid. Ap avlyser SVs løfter i tur og orden. De avlyser SVs skolepolitikk, som visstnok er den viktigste saken for SV. De avlyser SVs utenriks-, miljø- og energipolitikk. Det virker som Jens tror han skal lede en mindretallsregjering. Han har ikke skjønt at samarbeid er å gi og ta, sier Bondevik.

Ap-leder Jens Stoltenberg ville snakke minst mulig om SV-uroen i går og slår fast at det rødgrønne flertallsprosjektet står fast.
- Jeg har snakket med Kristin Halvorsen om dette, og det er ingen tvil om at SV vil i regjering. Stein Ørnhøi har ingen tillitsverv i SV. Jeg stoler mer på Kristin, sier Stoltenberg. Han vil ikke svare på om partiene har snakket om nedre grenser i oppslutning for de enkelte partiene.

Bekymret Ap

- De tre partiene har en realistisk mulighet til å få flertall. Jeg er helt sikker på at Kristin er med, sier Stoltenberg, som mener Bondevik prøver å overse at Hagen for lengst har avsatt hans regjering. Men Dagbladet vet at både svake meningsmålinger og intern uro i SV bekymrer ledelsen i Ap. Dagbladet snakket i går med kilder som bekrefter dette. Det rødgrønne prosjektet er avhengig av at alle tre partiene gjør et bra valg. Budskapet om borgerlig kaos svekkes også av splittelsestendenser blant de rødgrønne.

- Alt som skaper inntrykk av intern splittelse og uro i sluttfasen av en valgkamp, er selvsagt uheldig, sier en sentral kilde.
En annen kilde minner om alvoret: Etter at de rødgrønne har hatt forsprang i ett år, gjelder det å holde stand når det er bare ei drøy uke igjen til valget.

Skremte med RV

Bondevik brukte imidlertid uroen i SV for alt det var verdt i duellen med Stoltenberg i Kristiansand i går. Han skremte både med Ap-arrogansen og RV.

- Nå krymper de rødgrønnes flertall. RV kan komme på vippen. Det skal bli litt av en styring, ironiserte Bondevik.
Stoltenberg slo nok en gang fast at selv om de rødgrønne ikke skulle få flertall, vil ikke det redde Bondevik-regjeringens statsbudsjett til høsten. Men hva som skal skje etter at Sp og Frp eventuelt sammen har felt regjeringen, ville ikke Stoltenberg si noe om.

- JENS MÅ LÆRE: - Ap avlyser SVs løfter i tur og orden. Det virker som Jens tror han skal lede en mindretallsregjering. Han har ikke skjønt at samarbeid er å gi og ta, sier Kjell Magne Bondevik. Han brukte Dagbladets oppslag fra i går i sin argumentasjonsrekke. SV-veteran Stein Ørnhøi sa i Dagbladet i går at det rødgrønne regjeringsprosjektet kan sprekke hvis SV ikke får minst 12,5 prosent oppslutning.