- Vi ser på nyhetene at det regner bomber over dem

Støttegruppen til Shaimaa får ikke lenger kontakt med familien.

SENDT TIL JEMEN:  Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor nabolaget der de nå bor i Sana, hovedstaden i Jemen. Foto: Privat
SENDT TIL JEMEN: Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor nabolaget der de nå bor i Sana, hovedstaden i Jemen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor ble Shaimaa Isam Mohammad Yusuf(11), hennes to lillebrødre og den gravide moren Afran uttransportert fra Lillesand til Jemen, et land som er på randen av borgerkrig.

Nå får ikke støttegruppa til Shaimaa kontakt med familien, skriver Bergens Tidende.

- Vi vet virkelig ingenting. Vi ser på nyhetene at det regner bomber over dem. Faren har heller ikke fått kontakt med dem. Det er helt forferdelig. Vi er urolige for dem, sier Naciye Øzturk til Dagbladet.

Hun er med i støttegruppa som jobber for at Shaimaa, mora og hennes yngre søsken skal få behandlet saken sin på nytt. Gruppa har ikke oppnådd kontakt med familien siden onsdag i forrige uke. Fram til da hadde de hatt daglig kontakt.

Flykter fra hovedstaden I sju av sine elleve leveår har Shaimaa bodd i Norge, men livet ble snudd på hodet da politiet troppet opp på skolen for å sende familien ut av landet.

For halvannen uke siden ble over 140 mennesker drept da Den islamske stat (IS) angrep to moskeer i hovedstaden Sana, hvor Shaimaa og familien bor. 

I går ble 40 mennesker drept og 200 såret i et luftangrep mot en leir for internt fordrevne i Jemen, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Kvinner og barn er blant de drepte.

Natt til i dag ble minst 35 mennesker drept da krigsfly fra den saudiledede koalisjonen bombet en rekke mål i Jemen, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Folk flykter fra hovedstaden. Jeg tenker på henne som har fire barn. Hun har en baby som bare er én måned gammel, og hun har en sønn som er veldig aktiv. Har hun flyktet? Klarer hun det? Det kan jeg ikke tenke meg, sier Øzturk.

Hun håper at årsaken til at de ikke oppnår kontakt med familien er at de ikke har strøm til å lade telefonen.

- Jeg vil ikke forestille meg noe. Det er fire barn, det er en kvinne alene i et land, og hun kan ikke bevege seg fritt. Får hun mat? Får hun vann? Tør hun å gå ut og hente vann til barna sine? Vi vet ingenting. Det er veldig vondt. Det kan ikke beskrives, sier Øzturk.

Jemen er et av de verste landene å være kvinne i på verdensbasis. Kvinnene skal helst ikke gå alene utendørs, og går dekket i svart fra topp til tå. Barneekteskap er vanlig. Hele 48,4 prosent av jentene blir giftet bort før de er 18 år, ifølge tall fra Human Rights Watch. Barnedødeligheten for barn under fem år er også høy.

Sterk tilknytning Familien til Shaimaa fikk avslag på søknad om asyl i 2008. De har siden søkt om opphold på grunn av hennes sterke tilknytning til Norge. UNE har behandlet saken i nemnd to ganger og har vurdert at Shaimaa har en sterk tilknytning til Norge som kan gi opphold. Men innvandringsregulerende hensyn veide tyngst. Foreldrene hadde løyet om identiteten.

I løpet av natten gjennomførte den saudiledede koalisjonen luftangrep mot en rekke mål over hele landet, deriblant i Houthi-militsens nordlige bastion Saada, hovedstaden Sana og den sentrale Ibb-provinsen. Angrepene beskrives som de kraftigste siden offensiven startet i forrige uke. Minst 35 mennesker ble drept. Foto: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi/NTB Scanpix
I løpet av natten gjennomførte den saudiledede koalisjonen luftangrep mot en rekke mål over hele landet, deriblant i Houthi-militsens nordlige bastion Saada, hovedstaden Sana og den sentrale Ibb-provinsen. Angrepene beskrives som de kraftigste siden offensiven startet i forrige uke. Minst 35 mennesker ble drept. Foto: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi/NTB Scanpix Vis mer

Støttegruppen til Shaimaa har hyret inn advokat og levert inn en omgjøringsbegjæring for å få hentet Shaimaa og familien tilbake til Lillesand.

- Jeg skjønner ikke hvordan regjeringen kan ta fri og feire påske, når en familie blir sendt ut og har det helt forferdelig, sier Øzturk.

Stig Jarle Hansen, forsker og Jemen-ekspert, sier til BT at han er forundret over uttransporten.

- Det er et stort paradoks at de er sendt tilbake. På det tidspunktet de ble sendt ut, burde Norge som stat vært klar over det var en overhengende fare for at det ville gå slik som det har gjort. Den sterke spenningen mellom Hadi og houtiene var der allerede da, sier Hansen til avisa.

- Burde fått bli Venstre har tidligere uttrykt sterk bekymring for familiens sikkerhet.

- Vi mener dette er et av de klareste eksemplene på asylbarn som burde fått bli som følge av avtalen mellom samarbeidspartiene og regjeringen, uttalte Agder Venstre i februar. Også Krf har uttrykt at de ønsker at Shaimaa og familien skal få komme tilbake til Norge.

Da støttegruppa sist var i kontakt med familien, fikk de vite at Shaimaa var redd og deprimert.

Hun får ikke gå på skolen. Hennes seks år gamle bror Suleiman trenger medisiner og skulle egentlig bli utredet i Norge. I Jemen får han ingen oppfølging. Moren frykter at døtrene skal bli omskåret, siden denne tradisjonen er utbredt i Jemen.

- Shaimaa sier at hun savner å sykle, bevege seg fritt og være med vennene sine. Hun vil bare leve vanlig, men føler at hun lever i et fengsel, sa Øzturk til Dagbladet i forrige uke.

Fakta om Houthi-militsen i Jemen

• Sjiamuslimsk milits, også kjent som Ansar Allah, eller Guds partisaner,

• Tok makten i hovedstaden Sana i februar og dannet et presidentråd, ledet av Abdel-Malek al-Houthi. Maktovertakelsen er ikke anerkjent av FN eller verdenssamfunnet generelt.

• Har sin bakgrunn i en gruppe som ble grunnlagt 1992.

• Oppkalt etter Abdel-Maleks bror Hussein Badr al-Din al-Houthi, som ledet et opprør i Saada-provinsen i 2004, der han ble drept.

• Familiemedlemmer overtok ledelsen og ledet flere nye opprør.

• Kampene blusset opp igjen i forbindelse med omveltningen i Jemen i 2011.

• Houthi-militsen styrket sin stilling i de to provinsene Saada og Amran, og rykket i september i fjor inn i Sana.

• De kontrollerer nå nesten hele det gamle Nord-Jemen og har rykket sørover mot havnebyen Aden, der regjeringen til president Abd-Rabbu Mansour Hadi har søkt tilflukt.

• Militsen ligger også i krig med al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) som står sterkt i Jemen.

• Saudi-Arabia og en rekke andre land startet torsdag en militæroperasjon mot Houthi-militsen.

(Kilde: NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer