Putin og Assad

- Vi ser slutten på de militære operasjonene

Den syriske presidenten Bashar al-Assad dukket overraskende opp i svartehavsbyen Sotsji i går. Han og Putin sier tida nå er inne til å finne politiske løsninger i Syria.

OVERRASKENDE MØTE: Vladimir Putin og Bashar al-Assad møttes i Svartehavsbyen Sotsji mandag. Foto: AFP / NTB Scanpix
OVERRASKENDE MØTE: Vladimir Putin og Bashar al-Assad møttes i Svartehavsbyen Sotsji mandag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er Assads første utenlandstur på mer enn to år. Sist gang han reiste utenlands var det også til sin nære allierte, Russlands president Vladimir Putin. De møttes da Assad veldig overraskende dukket opp i Moskva, etter at Russland kastet seg inn i den syriske borgerkrigen på Assads side i september 2015.

Krigens vinner

Det russiske bidraget til krigen gjør at Assad nå framstår som krigens vinner. De to lederne kunne i Sotsji konstatere at den syriske borgerkrigen er inne i en ny fase, der det er nødvendig å endre fokuset fra fra det militære til det politiske.

- Vi har fortsatt en lang vei å gå, før vi kan si at vi har en fullstendig seier over terroristene. Men når det gjelder vårt felles arbeid med å bekjempe terrorisme på syrisk territorium, så ser vi slutten på de militære operasjonene, sa Putin. Han la til at det viktigste nå er å finne politiske løsninger på konflikten.

- Særlig etter at vi har seiret over terroristene er det i vår interesse å få på plass en politisk prosess. Og vi tror at situasjonen vi nå har på bakken, gjør det mulig for oss å forvente framgang i den politiske prosessen, sa Assad.

Målet er nådd

Helt siden Russland kastet seg inn i krigen i september 2015 har det vært et mål for Assad og Putin å vinne krigen, for å stå sterkest mulig når en slags fred en gang skal forhandles. Det er der de to er nå.

Møtet mellom Putin og Assad var samtidig som Russland planlegger nye møter med de regionale stormaktene Iran og Tyrkia om Syria seinere denne uka. Disse møtene skal også finne sted i Sotsji.

Styrket «russisk kanal»

Det blir ei hektisk uke for forhandlinger om Syria. Det russisk-ledete diplomatiet i Sotsji, er bare ett av møtene som finner sted. For samtidig samles i hovedsak sunni-muslimske motstandere av Assad i den saudi-arabiske hovedstaden Riyadh. De er militært sterkt svekket, men skal prøve å snekre ut en felles plattform før de FN-ledete forhandlingene starter i Geneve 28. november.

Med møtet mellom Putin og Assad i Sotsji har den «russiske kanalen» i diplomatiet rundt Syria vist styrke. Våpenhvile-garantien som Russland og de regionale stormaktene Iran og Tyrkia har gitt tidligere, er det nærmeste Syria har kommet en stans i kamphandlingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer