- Vi ser ting vi ikke forstår

Den første filmen av asteroiden som suste forbi jorda i natt viser mystiske strukturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En asteroide som er like bred som et hangarskip svippet forbi oss i natt, og var på det nærmeste bare 325 000 kilometer unna. Det er tettere inntil jorda enn månen og en svært fin hårsbredd i astronomisk sammenheng.

Det var aldri noen fare for at den 400 meter brede asteroiden, kalt 2005 YU55, skulle treffe jorda i en hastighet på 13,6 kilometer per sekund, men dette var den nærmeste passeringen av en så stor romstein siden 1976. Noe tilsvarende vil ikke skje igjen før om 17 år.

Begivenheten ga dermed astronomer en sjelden mulighet til å granske asteroiden på nært hold fra komfortable omgivelser på jorda, uten dyre, risikable oppskytinger og kompliserte beregninger for å sende ut en romsonde.

- Merkelige strukturer Filmen over består av seks bilder og ble laget med data fra en 230-fots antenne ved NASAs Goldstone-observatorium i California, og inneholder flere overraskelser, ifølge forskerne.

- Filmen viser noen få bilder vi tok 7. november som nå er ferdigbehandlet. Ved å animere en slik sekvens av radarbilder kan vi se flere overflatedetaljer enn vi ellers ville gjort, sier radarastronom Lance Brenner ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) ifølge Spaceflight Now.

Ingen av disse bildene ble tatt da asteroiden var på sitt nærmeste, men allerede nå kan astronomer se mysterier åpenbare seg i de kornete fotografiene.

- Animasjonen viser en rekke merkelige strukturer på overflaten som vi fortsatt ikke forstår. Til nå har vi sett mindre enn halvparten av overflaten, så vi venter enda flere overraskelser, sier Brenner.

Babyplanet Det er mange årsaker til at forskere er interessert i å granske asteroider: De er relativt bevarte rester fra solsystemets barndom for 4,5 milliarder år siden, da støvet, gassen og isen rundt den unge solen kolliderte, smeltet sammen og ble til planeter.

Ved å se på stoffene de består av og forstå hvordan de ble dannet, kan de gi svar på jordas tilblivelse. Forskere tror også at asteroider og kometer kan ha bidratt med å så de molekylære byggesteinene som ga opphav til jordas komplekse organiske kjemi og liv.

I tillegg vil en asteroide trolig bli destinasjon for en framtidig bemannet romferd i regi av USA en gang de neste tiåra, om president Barack Obamas planer viser seg å holde.

Kan sees fra Norge i kveld 2005 YU55 er nå på vei bort fra jorda, men du kan se den fra Norge i natt med et godt amatørteleskop. Det er imidlertid vanskelig: Overflaten er mørkere enn kull så den skinner svært lyssvakt. I tillegg er månen nesten full og oversvømmer banen over nattehimmelen med kraftig skinn.

- Så det er to ting du må ha: Et godt teleskop med minst 15 centimeter lysåpning og et stjernekart som viser hvor du kan finne asteroiden, sier amatørastronom Christian Kjærnet til Dagbladet, og fortsetter.

- Det kan nesten umulig å navigere seg fram. Derfor er det lurt å ha et datastyrt teleskop som finner fram uten at det blir for mye trøbbel, sier han.

Potensielt farlig 2005 YU55 kommer ikke til å krasje i jorda de neste 100-200 åra, og nattens passering er den nærmeste i denne perioden. Men asteroidens 446 dager lange omløpsbane rundt sola bringer den jevnlig i nabolaget til jorda, månen, Venus og Mars og deres respektive tyngdekrefter.

Banen er godt kjent og kalkulert for de neste hundreåra, men kompliserte vekselvirkninger med planetene og usikkerheter rundt dette gjør at det ikke kan utelukkes at asteroiden en gang i framtida havner på kollisjonskurs med jorda.

På grunn av dette er den klassifisert som et potensielt farlig objekt som må følges nøye med på. Det finnes totalt 1200 slike asteroider av ulike størrelser, men felles for alle er at ingen står i fare for å ramme jorda - inntil videre. 

FØLGER MED: Radarastronom Lance Brenner ved Goldstone Deep Space-observatoriet i California bruker radarantennen i bakgrunnen til å ta bilder av asteroiden. Foto: AP Photo/Orange County Register, Leonard Ortiz/SCANPIX
FØLGER MED: Radarastronom Lance Brenner ved Goldstone Deep Space-observatoriet i California bruker radarantennen i bakgrunnen til å ta bilder av asteroiden. Foto: AP Photo/Orange County Register, Leonard Ortiz/SCANPIX Vis mer