- Vi ser utviklingstrekk som kan ha betydning for trusselbildet i Norge

PST følger nøye med på den økende terrortrusselen som skal være rettet mot vestlige i den arabiske verden.

FØLGER MED: Norske etterretnings- og sikkerhetstjenester følger nøye med på terrorfrykten som har betydelig økt den siste tida. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/NTB Scanpix
FØLGER MED: Norske etterretnings- og sikkerhetstjenester følger nøye med på terrorfrykten som har betydelig økt den siste tida. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter gikk i dag ut med et oppdatert reiseråd for Jemen på grunn av økt risiko for terror mot vestlige. Der ber de sine borgere om å forlate landet umiddelbart.

Den amerikanske advarselen ble sendt ut få timer etter at fire jemenitter som mistenkes for å ha vært medlemmer av al-Qaida, ble drept i et amerikansk droneangrep.

Kan ha betydning for Norge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge følger situasjonen nøye, og forteller at terrorfrykten kan ha innvirkning på norske forhold.

- PST følger situasjonen, og ser utviklingstrekk som kan ha betydning for trusselbildet i Norge. Vi samarbeider med nasjonale og internasjonale partnere, og gjør en selvstendig vurdering av informasjonen vi får inn, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Han bekrefter at PST samarbeider tett med Etterretningstjenesten i overvåkningen av situasjonen.

Økt terrorfrykt Jemen, som ansees som et arnested for terrorgrupperingen al-Qaida, har vært i sentrum for den amerikanske terroralarmen som ble sendt ut før helgen. Terroralarmen har ført til at et 20-tall amerikanske diplomatiske stasjoner i Midtøsten og Afrika er stengt.

Også andre land har stengt ambassader, mens Norge har begrenset adgangen og skjerpet sikkerheten ved flere utenriksstasjoner.

Årsaken til den økte terrorfrykten skal være en samtale USA plukket opp, der al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri beordret lederen av gruppens jemenittiske fløy, Nasser al-Wuhayshi, til å utføre et angrep så tidlig som forrige søndag.

Ifølge den amerikanske avisa The New York Times skal amerikansk etterretning ha slått alarm etter at de hadde snappet opp samtalene mellom de to al-Qaida-toppene. Samtalene skal ha avslørt noen av de mest alvorlige terrorplanene mot amerikanske interesser siden 11. september 2001.

- De store gutta Det er svært uvanlig at al-Qaidas toppledere i Pakistan diskuterer operasjonelle anliggender med allierte grupper.

- Dette er av stor betydning fordi det var de store gutta som snakket, og de snakket svært konkret om tidspunkt for ett eller flere angrep, sier en amerikansk tjenestemann som har fått innsyn i etterretningsrapportene de siste dagene, til New York Times.
 
Samtalene mellom Zawahri og Wuhayshi ble snappet opp, samlet og analysert forrige uke, skriver NTB. Det at de skal ha nevnt søndag som dagen da angrepene skulle finne sted, bidrar til å forklare hvorfor USA og andre vestlige regjeringer har gått til det svært uvanlige skrittet å stenge en lang rekke ambassader og konsulater i Midtøsten og Nord-Afrika fra helgen av.

Men kommunikasjonen som ble fanget opp var frustrerende ettersom de ikke avdekket noe spesifikt mål eller sted for angrepene, sier avisens kilder.

Større mengde etterretning Samtalene mellom de to al-Qaida-lederen skal imidlertid bare vært en del av en større mengde etterretningsinformasjon som til sammen førte til at det ble slått terroralarm, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Trusselbildet er basert på en bred samling av informasjon; det finnes ikke noen rykende pistol i dette trusselbildet, sier en anonym amerikansk tjenestemann til byrået.

Selv om verken målet eller stedet for et eventuelt angrep fortsatt ikke er kjent, er ikke trusselen mot vestlige interesser blitt noe mindre siden før helgen, ifølge Reuters' kilder.

USA utstedte fredag et globalt reiseråd og varslet omfattende stenging av utenriksstasjoner i muslimske land fra Algerie til Bangladesh.

- Det er en alvorlig trussel. Jeg har sett etterretningen, sier demokraten Dutch Ruppersberger, som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus, til CNN.

«Genialt» sprengstoff TV-stasjonen ABC News melder samtidig at amerikanske etterretningstjenester er bekymret for at al-Qaida kan ta i bruk en ny form for flytende sprengstoff i et mulig angrep, skriver NTB.

Terrorister kan dyppe et vanlig klesplagg i det nye stoffet slik at selve klesplagget blir eksplosivt straks det tørker, ifølge kilder i USAs transportsikkerhetsadministrasjon TSA.

- Det er genialt, sier en av kildene om taktikken, som ikke kan avsløres gjennom dagens sikkerhetskontroller.

Teknikken skal ha blitt utviklet av AQAP, hvor den beryktede bombemakeren Ibrahim al-Asiri er medlem. Saudiaraberen antas å være den fremste bombeprodusenten for al-Qaidas jemenittiske fløy, og skal ha vært hjernen bak den såkalte trusebomberen, som i 2009 forsøkte å sprenge et fly på vei til USA.

KAN HA BETYDNING: PSTs informasjonssjef Martin Bernsen bekrefter at de følger med på situasjonen og forteller at utviklingen kan ha betydning for trusselbildet i Norge. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KAN HA BETYDNING: PSTs informasjonssjef Martin Bernsen bekrefter at de følger med på situasjonen og forteller at utviklingen kan ha betydning for trusselbildet i Norge. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer