Ferske tall:  Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene var uendret fra mars til april, viser sesongjusterte tall fra SSB. Foto: Frank May / NTB scanpix
Ferske tall: Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene var uendret fra mars til april, viser sesongjusterte tall fra SSB. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Vi shoppet mindre enn ventet

Norsk detaljhandel var uendret fra mars til april. Det overrasket analytikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene var uendret fra mars til april, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Dette skjer etter en nedgang på 0,7 prosent fra februar til mars.

Ifølge TDN Finans var det ventet en oppgang på 0,8 prosent.

I mandagens morgenrapport fra Handelsbanken noterte analytiker Knut Anton Mork seg  et tydelig sprik mellom detaljomsetningsstatistikken og debetkortstatistikken (begge justert for prisstigning) de siste månedene.

Mork skrev videre at «spriket nå er blitt så stort at det gir grunn til å vente en viss gjeninnhentning i detaljomsetningen for april. Trenden tror vi likevel vil fortsette å være flat».

Salget i dagligvareforretningene, som utgjør omlag 38 prosent av detaljhandelsomsetningen, hadde ingen endring i omsetningsvolumet fra mars til april i år, skriver SSB.

"Butikker med salg av byggevarer, audio- og videoutstyr, elektriske husholdningsapparater, samt salget på bensinstasjonene hadde derimot en liten økning i denne perioden", heter det i rapporten.

Ifølge SSB var butikkhandel med telekommunikasjonsutstyr, bøker, klær og sko blant dem som hadde nedgang i omsetningsvolumet fra mars til april i år.

Les mer hos SSB.

Varekonsum Husholdningenes varekonsum var uendret fra mar til april, viser sesongjusterte tall.

Det var oppgang i elektrisitets- og brenselforbruket, mens det var en nedgang i bilkjøpene.

"Forbruket av elektrisitet og brensel hadde en vekst på 3,6 prosent fra mars til april etter to måneder med nedgang, og dette trakk opp varekonsumet med i underkant av 0,3 prosentpoeng. Kjøp og drift av biler viste derimot en nedgang på 1,3 prosent, noe som bidro til å trekke ned varekonsumet med litt over 0,2 prosentpoeng", skriver SSB.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes varekonsum 4,6 prosent høyere i april 2016 enn i samme måned året før.

Les mer hos SSB.

Flere nyheter Nå er 130.000 nordmenn uten jobb
Forbrukertilliten kraftig opp fra bunnen før nyttår
Spår lønnsvekst på 2,3 prosent