Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi shoppet mindre enn ventet

Norsk detaljhandel falt i årets første måned. Det gjorde også varekonsumet.

 Shopping:  Detaljhandelen har hatt en svak start på 2016. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
Shopping: Detaljhandelen har hatt en svak start på 2016. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene falt 0,5 prosent fra januar til februar, viser sesongjusterte tall fra SSB. Dette skjer etter en vekst på 0,9 prosent fra desember til januar.

Ifølge TDN Finans var det ventet en nedgang på 0,2 prosent.

Nedgang De fleste bransjer hadde ifølge SSB en nedgang i omsetningsvolumet fra januar til februar i år.

"Salget i dagligvareforretningene og salg av mat og drikke i spesialforretningene bidro særlig til nedgangen. Dagligvareforretningene utgjør om lag 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Butikker med salg av byggevarer, sportsutstyr og sko bidro også til nedgangen i denne perioden", heter det i meldingen.

Salget på bensinstasjonene og butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, audio- og videoutstyr og bøker hadde derimot en liten økning i omsetningsvolumet.

Varekonsumet Husholdningenes varekonsum falt 0,7 prosent i februar 2016, viser sesongjusterte tall. Det var ifølge SSB en sesongjustert nedgang i husholdningenes konsum av elektrisitet og brensel på 5,1 prosent, etter en markant oppgang i januar.

Reduksjonen i elektrisitets- og brenselskonsumet bidro til å trekke ned det totale varekonsumet med 0,4 prosentpoeng. Det var også nedgang i kjøp og drift av biler og andre varer, deriblant klær og sko, på henholdsvis 0,7 og 0,3 prosent.

Hver for seg bidro disse konsumgruppene til å trekke ned varekonsumet i overkant av 0,1 prosentpoeng. Konsumet av mat- og drikkevarer var uendret fra januar til februar.

Volatile tall - Disse tallene har vært svært volatile på månedsbasis det siste året, men gjennom volatiliteten ser trenden ut til å være mer eller mindre sidelengs iden i fjor sommer. Men utviklingen i det totale vareforbruket (som er detaljomsetning + biler + elforbruk m.m.) har utviklet seg noe bedre, og viser en svak stigende tendens, skriver sjeføkonom Frank Jullum i en oppdatering fra Danske Bank.

- Tallene er forenelige med en svakt positiv BNP-vekst i 1. kvartal, som bør være i tråd med Norges Banks forventninger, og vil ikke påvirke timingen for neste renteendring, avslutter Jullum. 

- Trenden ser ut til å være noe dårligere enn prognosene fra Norges Bank, skriver Marius Gonsholt Hov i en rapport fra Handelsbanken.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!