- Vi sier farvel, Discovery

Har landet for aller siste gang.

- FARVEL, DISCOVERY: Etter å tilbrakt totalt 365 dager i rommet, landet romferja Discovery for aller siste gang på Kennedy Space Center i Florida på onsdag. Nå skal NASAs eldste romferje bli museumsgjenstand. Foto: AP Photo/John Raoux/SCANPIX
- FARVEL, DISCOVERY: Etter å tilbrakt totalt 365 dager i rommet, landet romferja Discovery for aller siste gang på Kennedy Space Center i Florida på onsdag. Nå skal NASAs eldste romferje bli museumsgjenstand. Foto: AP Photo/John Raoux/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hjulene har stoppet etter 27 år med historisk romfart. Legenden har tilbrakt 365 dager i rommet, sier NASA.

Etter 5830 omløp rundt jorda og 240 millioner kilometer på tripptelleren, er det nå satt punktum for romferja Discovery, den eldste gjenværende av sitt slag. Den landet for aller siste gang på Kennedy Space Center i Florida klokken 17.57, norsk tid.

- Vi sier farvel, Discovery, sier NASA straks etter at Discovery stanset på rullebane 15 etter en problemfri innflygning  i perfekt vær.

Les mer om selve landingen her.

Skal på museum Etter 39 oppdrag skal NASAs eldste romferje nå gå inn i en pensjonisttilværelse som museumsgjenstand, trolig på National Air and Space Museum i Washington, D.C.

Nå gjenstår det maksimalt to oppskytinger før romferjeprogrammet avsluttes for godt - en med Endeavour i april og trolig en med Atlantis i juni - etter at det ble formelt startet i januar 1972 av daværende president Richard Nixon.

- Vi takker dere for et fantastisk oppdrag. Vi hadde et perfekt fartøy fra start til slutt, sier kommandør og romferjeveteran om bord Discoverys oppdrag STS-133, Steven Lindsey, til bakkekontrollen i Houston.

Lindsey og de øvrige fem i besetningen har tilbrakt over 12 dager i rommet, hvor de levert en menneskeliknende robot og en ny lagringsmodul til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Må haike med russerne Etter at programmet blir avsluttet må amerikanske astronauter belage seg på mange, mange år med haik om bord russernes pålitelige Sojuz-fartøy om de skal til ISS.

Planen er at private tilbydere på sikt skal ta seg av rutinemessige «taxioppdrag» til ISS og lav jordbane, mens NASA konsentrerer seg om å utvikle neste generasjons fartøy som skal kunne bringe mennesker til Mars og videre ut i solsystemet.

Dette vil trolig ikke skje før en gang godt etter 2030.

Avlyste måneprogrammet - Ved midten av 2030 tror jeg vi kan sende mennesker til å gå i bane rundt Mars og returnere trygt til jorda. Etter dette vil vi lande på Mars, og jeg forventer å være her for å bevitne det, sa president Barack Obama under en tale på Kennedy Space Center i fjor.

Etter at det nye måneprogrammet Constellation ble avlyst av nettopp Obama, er det ikke kjent hvordan USAs neste romfartøy blir seende ut.

- Vi skal ferdigstille designet på en ny rakett innen 2015 og deretter begynne å bygge. Jeg vil at alle skal forstå dette; det er minst to år tidligere enn det som opprinnelig var planlagt, fortsatte Obama.

SER LYSET: Soloppgangen skinner på Discovery under det siste besøket til Den internasjonale romstasjonen ISS. Her leverte den blant annet en avansert og menneskeliknenede robot. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
SER LYSET: Soloppgangen skinner på Discovery under det siste besøket til Den internasjonale romstasjonen ISS. Her leverte den blant annet en avansert og menneskeliknenede robot. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX Vis mer