Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi sitter ikke stille og ser på

Men Israels statsminister avviser at det er krise i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert sier i dag at han ikke vil tillate at det utvikler seg en humanitær krise i Gaza. Samtidig advarer han palestinerne om at Israel ikke vil sitte stille og la terrorister avfyre raketter mot dem.

- Vi vil ikke la det utvikle seg en humanitær krise i Gaza. Men vi vil definitivt ikke la livet til innbyggerne i Gaza bli hyggelig og behagelig, sa Olmert i en tale i parlamentet i dag.

Innbyggerne i Gaza våknet i morges til en mørklagt by med stengte butikker og bensinstasjoner etter at Israel stanset tilførselen av drivstoff i går kveld.

Israel stoppet leveransen av drivstoff i et forsøk på å stanse rakettangrep fra Gaza mot Israel. Ifølge det israelske forsvaret ble det avfyrt 53 raketter fra Gaza fredag og lørdag, mens det bare ble skutt fem i går.

Krever hjelp fra Egypt

Hundrevis av innbyggere fra Gaza, flere leger og offentlige tjenestemenn demonstrerer i dag ved grensen mellom Gaza og Egypt. De krever at Egypt åpner grenseovergangen som har vært stengt siden Hamas tok over kontrollen i Gaza.

Khaled Mashal, Hamas-lederen som lever i eksil i Syria, ber arabiske ledere om å hjelpe palestinerne.

- Arabiske ledere. Hvert minutt som en palestiner dør i Gaza er dere ansvarlige overfor Gud for hans blod og sjel, sier Mashal i en appell på tv-kanalen Al-Jazeera.

Får ikke humanitær hjelp

ALTERNATIV ENERGI: Menneskene i Gaza sikrer seg ved for å klare seg gjennom strømstansen etter at Israel stanset leveransen av drivstoff til Gaza. Foto: Scanpix
ALTERNATIV ENERGI: Menneskene i Gaza sikrer seg ved for å klare seg gjennom strømstansen etter at Israel stanset leveransen av drivstoff til Gaza. Foto: Scanpix Vis mer

EUs utenrikskommissær Benito Ferrero-Waldner kaller de israelske tiltakene for en kollektiv avstraffelse og ber om at Israel åpner grenseovergangene for både varer og humanitær hjelp.

Gaza får rundt 70 prosent av elektrisiteten direkte fra Israel og dette er ikke stoppet. Men det største energiverket på Gazastripen måtte stenge som følge av manglende drivstoffleveranser. Store deler av det tett befolkede området mørklagt. FN kommer heller ikke inn med mat og annen humanitær hjelp.

Ifølge Hamas har fem mennesker omkommet på sykehus på grunn av strømstansen. Israelerne avviser dette og sier Hamas skaper en falsk krise.

Vil ikke åpne opp

Israel avfeier kravene om å åpne tilførselen av drivstoff og de stengte grenseovergangene.

- Hvis vi åpner overgangene i morgen vil det igjen regne raketter over Israel. De vil ikke anerkjenne Israel, de vil ødelegge Israel. De kan ikke forvente at vi vil hjelpe dem å ødelegge oss, sier forsvarets talsmann Shlomo Dror.

Dror sier Israel vil gjøre alt de kan for å unngå en humanitær krise i Gaza.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kontrollerer ikke lenger Gaza som er overtatt av Hamas. Abbas ber Israel om å hjelpe sivilbefolkningen, men vil ikke stanse fredssamtalene med Israel. Flere internasjonale og israelske menneskerettighetsorganisasjoner ber også Israel om å stanse blokaden.

AVVISER KRISE: Statsminister Ehud Olmert sier han ikke vil tillate en humanitær krise i Gaza.
KJEMPER OM MATEN: Innbyggerne i Gaza kjempet foran bakeriene i dag etter at strømstansen mørkla butikker og stanset matproduksjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media