HOS SKAVLAN:Advokat Geir Lippestad er gjest hos Fredrik Skavlan under innspillingen av «Skavlan» i SVT sine lokaler i Stockholm. Her med My Skarsgård. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HOS SKAVLAN:Advokat Geir Lippestad er gjest hos Fredrik Skavlan under innspillingen av «Skavlan» i SVT sine lokaler i Stockholm. Her med My Skarsgård. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Vi sitter lite og småprater, for å si det sånn

Geir Lippestad sier i intervju med Fredrik Skavlan at han må forberede seg hardt mentalt i forkant av hvert møte med terroristen Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): - Ordet jeg vil bruke til å beskrive forholdet mellom meg og Breivik er profesjonelt. Jeg forbereder meg mye, både mentalt og faglig, før hvert møte med ham.

- Jeg tror på å ha en profesjonell forsvarerkontakt. Vi sitter lite og småprater, for å si det sånn.

Det sa Geir Lippestad, som forsvarer terroristen Anders Behring Breivik, da han ble intervjuet av Fredrik Skavlan under innspillingen av sesongpremieren av «Skavlan» i SVTs lokaler i Stockholm torsdag kveld. Programmet sendes fredag.

- Det er nokså voldsomt å komme nær en slik handling. Det må man forberede seg mentalt på, sa Lippestad.

Følelsesløs Men Norges mest omtalte forsvarsadvokat de siste to månedene understreket at selv om han lar seg berøre av sin klients handlinger, er det ikke rom for følelser når de to snakker sammen eller er i avhørrommet.

- I avhørrommet er det ikke rom for følelser, i hvert fall ikke for meg som forsvarer. Og han viser ikke mye følelser, det gjør han ikke. Han forklarer seg stille og nokså behersket om det han har gjort. Han er detaljert i sine beskrivelser. Men nei, det bærer ikke mye preg av følelser, sa Lippestad.

Han ble også spurt om hvordan han har taklet pågangen og det enorme arbeidspresset de siste månedene. Lippestad og hans kone, som er sykepleier, har til sammen sju barn.

- Jeg er opptatt av å gjøre de vanlige, familiære tingene. Det er en frihavn fra det man står i og alle grusomhetene man får se nært. Å leve sånn som jeg gjør til vanlig er viktig for at jeg skal kunne stå i saken. Vi greier å koble av og tenke på andre ting.

Gruer seg ikke til rettsaken Skavlan spurte blant annet om de to var på fornavn.

DEMPET: Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad (t.h.) ga alvoret et ansikt under innspillingen av «Skavlan».
DEMPET: Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad (t.h.) ga alvoret et ansikt under innspillingen av «Skavlan». Vis mer

- Jeg er på etternavn med ham. Det varierer om han bruker mitt fornavn, svarte Lippestad.

Lippestad sa at grunnen til at han tok saken var rettssystemets rolle i demokratiet.

- Mitt mål med rettssaken er at reglene også i denne saken blir fulgt til punkt og prikke. At vi etterpå kan si at han ble behandlet som alle andre og fikk riktig straff etter loven, sa han.

- Jeg gruer meg ikke til rettssaken, men man må forberede seg veldig, både mentalt og faglig.

I et portrettintervju med Dagbladet har Lippestad tidligere sagt følgende:

- Man må mentalt forberede seg på avhørene, og ha en profesjonell tilnærming. Aldri gå inn der med, eh ... følelser. Så får man heller avreagere når man kommer hjem. Hvordan? Jeg går turer. Tenker.

Om forholdet til klienten sa han i samme intervju:

NORGES MEST OMTALTE: Lippestad med pressen etter sending.
NORGES MEST OMTALTE: Lippestad med pressen etter sending. Vis mer

- Det er et profesjonelt klient-advokat-forhold. Det vil si at jeg må legge til side alle følelser i forhold til hva han sier, hva han har gjort og hva han står for, og konsentrere meg om å ivareta hans rettigheter. Og behandle ham som et menneske.

Et nesten umulig oppdrag Fredrik Skavlan sa dette om Lippestad da han snakket til publikum før innspillingsstart:

- Han er en spesiell og overraskende advokat. Han er ingen kjendisadvokat. Han er ikke en av de mest kjente strafferettsadvokatene, men har gjort et sterkt inntrykk likevel.

Skavlan påpekte at Lippestad har tatt på seg et nesten umulig oppdrag.

Lippestad ble intervjuet til slutt i innspillingen, og satt sammen med skuespilleren Iben Hjelje, Benny Andersson og My Skarsgård, Stellan Skarsgårds ekskone, men ingen av de andre deltok i samtalen.

UNDER INNSPILLING: Iben Hjelje, Benny Andersson og My Skarsgård, Stellan Skarsgårds ekskone, var også gjest under torsdagens innspilling av «Skavlan».
UNDER INNSPILLING: Iben Hjelje, Benny Andersson og My Skarsgård, Stellan Skarsgårds ekskone, var også gjest under torsdagens innspilling av «Skavlan». Vis mer