Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer»

Livredde besøkende på AUFs sommerleir sendte meldinger på Facebook og Twitter.

SPERRET AV: Politiet har sperret av området rundt Utøya, etter at det ble løsnet skudd der i ettermiddag. Foto: HÅKON EIKESDAL
SPERRET AV: Politiet har sperret av området rundt Utøya, etter at det ble løsnet skudd der i ettermiddag. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har opprettet en pårørendetelefon for Utøya-skytingen: 32103282 og 32103278.

SOLLIHØGDA/OSLO (Dagbladet): Personer er skutt på en AUF-leir på Utøya, får Dagbladet bekreftet gjennom en politikilde. Det skal være en mann i politiuniform som skyter med maskinpistol. Området er sperret av.

En kilde sendte følgende melding til Dagbladet tidligere i kveld: «Skytingen pågår fortsatt, og vi må løpe fra sted til sted».

Da Dagbladet ankom Sollihøgda Café, rett utenfor politiets sperringer, sto rundt 20 personer og pårørende der. De holdt rundt hverandre og gråt.

- Jeg har tre barn der inne, to sønner og en datter. Jeg fikk en tekstmelding av datteren min, hvor det sto «Jeg elsker dere». Siden har jeg ikke fått tak i dem, sier en far til Dagbladet.

- Tør ikke lande Fylkessekretær Adrian Pracon sier til Varden at fire personer er skutt. Det er også kommet ubekreftede meldinger om at fem personer skutt.

Ambulansepersonell venter for å kunne rykke inn i området. Rundt 18.20 fikk de beskjed om å ikke dra videre, fordi det fortsatt skytes på øya.

Sea King-helikoptre er på plass, men tør ikke å lande på grunn av skytingen. De prøver i stedet å hente opp noen som er i en slags gummibåt. Dagbladets team har sett flere ungdommer komme opp fra strandsonen på andre siden av Utøya, tullet inn i håndklær. De hadde etter alt å dømme svømt.

- Utkledd som politi AUF-medlemmer twitrer nå også om skyteepisoden.

«Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer,» skriver et AUF-medlem på Twitter.
En annen person har fått en tekstmelding fra en som er på Utøya, hvor det står:

«Ikke ring meg. Jeg gjemmer meg. Fy F..n, nå er jeg på gråten».

«Det er skyting på Utøya. IKKE ring noen der. De gjemmer seg i busk og kratt. Politiet er på vei,» skriver en person på Facebook.

Det er omlag 560 som deltar på AUF-leiren på Utøya. Det er uklart hvorvidt denne episoden har sammenheng med terroraksjonen i Oslo.

Det var særlig mange som var kommet til leiren i dag for å høre på Gro Harlem Brundtland, som skulle holde et innlegg om sin politiske karriere.

- Dette viser hvor uoversiktlig situasjonen er. Vi må ta høyde for det meste, sier visepolitimester Sveinung Sponheim til Dagbladet.

Dagbladet har også snakket med en far, som har snakket med datteren fra Utøya.

- Svømmer vekk - Jeg snakket nettopp med dattera mi på Utøya på telefonen. Hun bare skrek, sier faren til Dagbladet.

- Hun sier at en person er skutt, mens en av kameratene hennes har ryggen dekket av blod. Hun sier at flere av ungdommene svømmer vekk fra øya nå, sier han.

Han har to døtre ute på leiren på Utøya.

Ifølge vitner Dagbladet har vært i kontakt med skal det være ofre som er skutt som ligger i skogen.
- Gjemmer seg Politiet i Buskerud kan ikke bekrefte noe, men sier de har fått inn flere meldinger. 15-20 beredskapsbiler er observert ved Sollihøgda.

En person Dagbladet snakket med klokka 18 i dag, sier han har prøvd å ringe flere personer han kjenner på Utøya.

- Til slutt tok en kvinne jeg kjenner telefonen. Hun hvisket «det er noen som skyter, jeg må legge på».

Livredde Dagbladet har snakket med en kvinne som har lillesøsteren sin på Utøya. Hun hadde ringt hjem til moren og vært livredd.

- Hun ringte mamma og sa at noen skjøt vilt rundt seg, at hun hadde vondt i beinet og at hun var livredd. Vi har ikke fått tak henne etter det, sier kvinnen.

Hun forteller at de heller ikke har fått tak i noen fra lokallaget til søsteren.

- Mamma og stefaren min kastet seg i bilen med en gang. Dette gjør utrolig vondt, sier kvinnen.