Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi sjekker alle som kommer inn og alle som kommer ut

Studenthus får vakthold etter at Nina (32) måtte flykte fra innbruddstyver i egen leilighet midt på dagen.

PÅ VAKT: Joachim Bautz og Anni Saberniak fra Studentsamskipnaden i Oslo sto onsdag kveld vakt i Enerhaugen studenthus på Tøyen, hvor det til tross for overvåkingskameraer har vært to innbrudd på få uker.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
PÅ VAKT: Joachim Bautz og Anni Saberniak fra Studentsamskipnaden i Oslo sto onsdag kveld vakt i Enerhaugen studenthus på Tøyen, hvor det til tross for overvåkingskameraer har vært to innbrudd på få uker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enerhaugen studenthus på Tøyen har innført egne vaktsystemer, etter innbruddet som gjorde at Nina Hovland Moronski (32) måtte klatre over til naboens balkong for å flykte fra tyver - midt på dagen forrige onsdag.

Det forteller Trond Bakke, direktør for Studentsamskipnadens (SIO) boligavdeling.

- Vi skal fra i natt ha vakter i oppgangen, slik at det kan sjekkes at alle som kommer inn faktisk tilhører bygget. Vi har vært på befaring for å se hvordan vi kan sikre blokka bedre. Vi skal blant annet lyssette området rundt, fordi det er ganske mørkt i området, sier bakke.

- Folk har snudd i døra Vaktene er iført SIO-«uniform», og skal sjekke personalia på alle som skal inn og ut.

- Vi sjekker alle som kommer inn, og alle som kommer ut. Vi har drevet med lignende kontroller flere steder tidligere, sier vakt Joachim Bautz.

I om lag seks timer hver kveld på ubestemt tid, skal to vakter sjekke personalia på alle som skal inn og ut av bygget. Allerede er det folk som har snudd i døra.

- Det er jo vanskelig å spekulere om hvorfor de snudde, men vi opplevde at det var noen som ikke synes det var så greit å bli spurt om identifikasjon, sier Bakke.

- Skummelt Line Løås bor i studentblokka sammen med sønnen på tre år. Hun forteller at hun ble bekymret da hun hørte om innbruddet.

- Det er jo skummelt, og jeg er nok litt mer på vakt nå. Da jeg gikk ut med søpla tidligere så jeg masse folk utenfor som prøvde å komme seg inn. Det var ganske ekkelt, sier hun, men understreker at hun aldri har opplevd noe ubehagelig eller følt seg utrygg i bygget tidligere.

- Jeg er veldig glad Sio tar grep og sender vakter.

- Så lenge det er nødvendig Det var midt på lyse dagen, at Moronski ble utsatt for innbrudd forrige onsdag. Hun fortalte til Dagbladet i går at hun hørte et dunk da hun hørte på musikk. Hun forsøkte å signalisere at det var folk hjemme i leiligheten, men sier innbruddstyvene fortsatte.

- Hvor lenge skal dere ha vakthold utenfor blokka?

- Vi har bestilt nye låser, så fram til de er på plass, så øker vi beredskapen. De blir der så lenge vi mener det er nødvendig, sier Bakke til Dagbladet.

- Ekstra spesielt Bakke er sjokkert over måten innbruddstyvene tok seg inn i Moronskis leilighet på.

- Dette har gjort veldig inntrykk. I alle mine år i SIO, har jeg aldri hørt om at noen på en så brutal måte blir utsatt for innbrudd i sitt eget hjem. Så brutalt at hun ble så redd at hun valgte å klatre over - i fjerde etasje.

- Det tar vi på største alvor, sier Bakke.

PÅ VAKT: Vaktene Joachim Bautz og Anni Saberniak fra SIO skal sørge for at beboerne på studenthuset, som Line Løkås (t.v.) ikke får uvedkommende på besøk.   Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
PÅ VAKT: Vaktene Joachim Bautz og Anni Saberniak fra SIO skal sørge for at beboerne på studenthuset, som Line Løkås (t.v.) ikke får uvedkommende på besøk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han forteller at studentsamskipnaden i alt huser rundt 10 000 studenter. 1300 av leilighetene er bygget og tilrettelagt for studenter med barn.

- Det er selvfølgelig ekstra spesielt når det er barn og foreldre i en blokk når slike innbrudd skjer, sier han.

- Har ikke mange nok Som Dagbladet tidligere har skrevet, blir Moronski nå fortalt at det ikke er umulig at saken ender i bunken av henlagte saker.

- Grønland politistasjon får inn mellom 500 og 700 saker i uka, så jeg kunne bare tenke meg selv at saken kanskje blir nedprioritert til fordel for større kriminalsaker, sier hun til Dagbladet om praten med politiet.

Dagbladet snakker med politietterforskeren Nina selv er i dialog med, Marius Erlandrud. Han bekrefter at politiet kan få vanskeligheter med å prioritere saken.

- Vi har ikke gjort en endelig beslutning i denne saken, men med så mange hundre saker i uka, og med så få etterforskere - så blir det vanskelig å løse alle sakene. Selv om jeg selvfølgelig gjerne skulle pågrepet alle kjeltringene der ute, sier Erlandrud.

- Drap og veskenapping Moronskis sak «drukner» nå trolig i et hav av andre saker.

- Av de hundrevis av sakene vi får inn i uka, håndterer vi alt fra drapssaker til veskenapping. Vi må gjøre prioriteringer, sier han. - Det er ganske uoverkommelig og vanskelig å få til å ta alle, sier Erlandrud.

BRØT SEG INN: Tyvene som tok seg inn hos ettbarnsmoren Nina Hovland Moronski, fikk av hele dørhåndtaket. SIO har nå vært på befaring i blokka, og har nå begynt planleggingen av å gi alle beboerne nye, elektroniske låser. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRØT SEG INN: Tyvene som tok seg inn hos ettbarnsmoren Nina Hovland Moronski, fikk av hele dørhåndtaket. SIO har nå vært på befaring i blokka, og har nå begynt planleggingen av å gi alle beboerne nye, elektroniske låser. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
- MEST BRUTALE INNBRUDDET: Direktør i SIO bolig, Trond Bakke, har ikke hørt om et mer brutalt innbrudd enn det som fant sted hos Nina, i en av familieblokkene til studentsamskipnaden. Foto: SIO
- MEST BRUTALE INNBRUDDET: Direktør i SIO bolig, Trond Bakke, har ikke hørt om et mer brutalt innbrudd enn det som fant sted hos Nina, i en av familieblokkene til studentsamskipnaden. Foto: SIO Vis mer