- Vi skal angripe OL

Sier islamsk gruppe hevder å stå bak Kina-bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe som kaller seg Turkestans islamske parti, påtar seg i et videoklipp ansvaret for flere av eksplosjonene i Kina den siste tiden. Kinesiske myndigheter avviser gruppens påstander.

I videoen, som er lagt ut på internett, truer Turkestans islamske parti med å angripe under Beijing-OL, som begynner om to uker. I tillegg påstår gruppen at den står bak to eksplosjoner, i Shanghai og i Kunming i Yunnan-provinsen.

Tittelen på videoen er ifølge IntelCenter, et USA-basert firma som overvåker terrororganisasjoner, «Vår velsignede jihad i Yunnan».

- Til tross for gjentatte krav fra Turkestans islamske parti om å stanse OL i Beijing har kinesiske myndigheter på hovmodig vis ignorert advarslene våre, sier gruppens leder, som går under navnet Seyfullah.
- Ny terrortaktikk
Seyfullah advarer publikum og utøvere mot å delta i OL, særlig muslimer.

- Vi tar sikte på å angripe de mest sårbare delene av OL. Kinas viktigste byer vil bli angrepet hardt, med en taktikk som aldri før er tatt i bruk, advarer Seyfullah.

På tross av advarslene i videoen setter flere eksperter spørsmålstegn ved om den er ekte.

Turkestans islamske parti har tidligere blitt satt i sammenheng med eksilgrupper blant uigurene, ifølge den amerikanske uigureksperten Dru Gladney, men disse gruppene har ikke truet OL i Beijing på noen måte.


- Ikke terrorangrep

Kinesiske myndigheter avviser at eksplosjonen på en buss i Shanghai 5. mai var et terrorangrep, og henviser til etterforskningsrapporten fra politiet som slår fast at årsaken til eksplosjonen var antennelse av et brennbart materiale.

TAR PÅ SEG ANSVARET: Turkestans islamske parti. Foto: AFP/IntelCenter/Scanpix
TAR PÅ SEG ANSVARET: Turkestans islamske parti. Foto: AFP/IntelCenter/Scanpix Vis mer

- Eksplosjonen hadde ikke noe med et terrorangrep å gjøre, sier Cheng Jiulong, sikkerhetssjef i Shanghai, til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

To personer omkom og 14 andre ble skadd i busseksplosjoner i Kunming i Yunnan-provinsen mandag.

- Vi registrerer påstandene i media, men så langt er det ingen ting som knytter eksplosjonene til terrorister eller til Beijing-OL, sa en talsmann for Yunnan-provinsens sikkerhetsavdeling.

(NTB)

- Vi skal angripe OL
TERRORANGREP?: 2 personer ble drept og 14 skadet i to eksplosjoner mandag denne uka.