- Vi skal avgjøre om det er kvinnen eller de mannlige studentene som får straffen

Egyptisk student dukket opp på universitetet med rosa topp og utslått hår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne videoen viser hvordan de mannlige studentene ved Universitetet i Kairo reagerte da en kvinnelig student dukket opp på campus med rosa topp og blondt utslått hår.

Mennene serverte kvinnen en voldsom pipekonsert. De samlet seg rundt henne og sjikanerte henne med høylytte kommentarer.

Ifølge nettavisa The Guardian og Al Arabiya News, som er den engelske nettutgaven av arabiske Al Arabyia News Channel, var den kvinnelige studenten egyptisk.

- Kan bli straffet Rektor ved Universitetet i Kairo, Dr. Gaber Nasser, sa ifølge The Guardian til den egyptiske private tv-kanalen OnTV, at den egyptiske kvinnen burde ha visst bedre før hun dukket opp på campus i rosa topp og uten «abaya», som er et kappeformet ytterplagg som dekker hodet.

- Denne hendelsen skjedde fordi kvinnen tok av seg sin «abaya» på campus. Vi krever ikke at studentene har på seg uniform, men vi krever at studentene har på seg klær innenfor rammene av våre kulturtradisjoner, sa Gaber Nasser.

- Denne feilen av den kvinnelige studenten rettferdiggjør ikke behandlingen hun fikk av de - stort sett mannlige - studentene, og vi skal se på universitetets overvåkningskameraer for å avgjøre hvem som har skylda, kvinnen eller de mannlige studentene, la han til.

Kvinneforkjemper raser Soraya Bahgat, lederen av organsisasjonen «Tahrir Bodyguards» som kjemper mot kvinnetrakassering gjennom demonstrasjoner i Kairo, reagerte med forakt over rektorens uttalelser om hendelsen ved Universitetet i Kairo.

- Jeg synes det er skrekkelig at rektoren ved kanskje det viktigste universitetet i Egypt skylder på jentas klær i denne hendelsen. Men en del av meg er glad for at disse forklaringene har kommet ut i media, da det tydeliggjør hovedessensen av hva som er feil med det egyptiske samfunnet: Nemlig at offerne for seksuell trakassering får skylda, sa Bahgat ifølge The Guardian.

Etter kritikken fra Bahgat, har Gaber Nasser kommet med en ny melding til delstatens offisielle lokalnettavis:

- Det har skjedd en misforståelse. Jeg legger ikke skylda på den kvinnelige studenten for hva som skjedde. Jeg beklager denne misforståelsen.

- Utfordrende å bo i Egypt Norske Maria Abdli (22) har tidligere vært utvekslingsstudent ved det konservative og religiøse universitetet «Al Azhar» i Kairo i Egypt. Hun var godt vant med å dekke til håret for ikke å skille seg ut i de konservative omgivelsene.

Abdli har sett videoen av den egyptiske kvinnen på campus ved Universitetet i Kairo, og mener studenten må ha visst at antrekket ble oppfattet som provoserende.

- Hun trekker til seg oppmerksomhet ved å gå sånn på campus. Blonde jenter uten «hijab» får nok uten tvil mer oppmerksomhet. Jeg opplevde selv å få ekstra oppmerksomhet da jeg gikk uten «hijab», sier Abdli til Dagbladet.

- Noe av det som er mest utfordrende med å bo i Egypt, er den trakasseringen som kvinner generelt, men særlig vestlige kvinner uten «hijab», opplever. Som kvinne i Egypt må man regne med å både bli plystret og ropt etter. Men dette er en del av et større problem i Egypt. Også kvinner med «hijab» blir trakassert, legger hun til.

<strong>RASER:</strong> Soraya Bahgat, leder av organisasjonen «Tahrir Bodyguards» er glad for at media omtaler hendelsen ved Universitetet i Kairo. Her er hun avbildet under åpningen av Oslo Freedom Forum i fjor. Foto: NTB Scanpix.
RASER: Soraya Bahgat, leder av organisasjonen «Tahrir Bodyguards» er glad for at media omtaler hendelsen ved Universitetet i Kairo. Her er hun avbildet under åpningen av Oslo Freedom Forum i fjor. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer