- Vi skal bare voldta dem

Kristiansand: Skrik fra to småjenter fikk en kvinne i 50-årsalderen til å reagere da hun var på joggetur i Baneheia. De to Baneheia-tiltalte hadde skremt jentene. Episoden skjedde et års tid før drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da kvinnen kom til stedet der hun hørte skrikene, fikk hun se Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen på stien. Like ved stien hadde to småjenter på 8-12 år søkt tilflukt i skråningen.

Da kvinnen spurte hva som sto på, svarte Kristiansen: «Vi skal bare voldta dem». Kvinnen svarte at «Bare prøv, så skal jeg ta dere». I retten onsdag kunne ikke kvinnen si med sikkerhet om jentene skrek av frykt eller om det var lek.

- Men jeg fikk en liten rar følelse av at jentene var redde, forklarte hun. Det var årsaken til at hun stanset for å forvisse seg om at alt var i orden med de to småjentene. Hun visste godt hvem de to guttene var, men visste ikke hva de het. Svaret fra Viggo Kristiansen var så spesielt at hun tenkte mye på episoden i ettertid. Da politiet pågrep Andersen og Kristiansen, fortalte hun politiet om episoden.

Dette skjedde året før Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ble drept.

Glemte dildo

Et annet vitne fortalte retten i dag at Viggo Kristiansen (21) passet leiligheten henne og også hjalp til som barnevakt. En gang lå det igjen en dildo i leiligheten. En annen gang var det merkelige flekker på lakenet.

- Hva tenkte du da du fant en dildo etter at han (Kristiansen) hadde passet på leiligheten, spurte aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl.

- Jeg spurte jo om den var hans. Men han nektet, og sa at også andre medlemmer av familien kunne ha vært i leiligheten. Jeg spurte også disse, men de nektet jo også, sa kvinnen.

Om flekkene i senga bekreftet kvinnen at hun i et politiavhør sa at hun trodde det var sædflekker. Kristiansen selv forklarte det med at det var «noe bilgreier».

Kristiansen var flere ganger barnevakt for kvinnens sønn, som ifølge kvinnen har fått diagnosen MBD.

«Godgutten»

Kvinnen hadde et nært forhold til Kristiansen og så på ham som en sønn. Hun beskriver ham som «snill, god, kjærlig, omtenksom og følsom».

- Jeg er veldig glad i ham. Han var godgutten min, forklarte kvinnen. I likhet med Kristiansen har hennes egen sønn fått diagnosen MBD. Hun hadde derfor ingen problemer med å takle Kristiansens plutselige sinne de få gangene dette skjedde.

- Jeg hadde tiltro til Viggo. Det har aldri skjedd noe som skulle tilsi noe annet, sa hun. Likevel innrømmet hun at hun tok med seg sønnen sin til psykolog da hun leste at Kristiansen hadde tilstått overgrep mot et barn.

- Det var ingen tegn på overgrep. Jeg trodde heller ikke det i utgangspunktet, men det er klart at jeg ville sjekke, sa kvinnen.

I tilknytning til disse historiene har kvinnen i avhør også sagt at «Viggo fikk panikk når han hadde gjort noe galt. Han lukket seg helt.»

Kjæreste med Jan Helge

Ei jente som var kjæreste med drapstiltalte Jan Helge Andersen (20) et halvt års tid mens de gikk i 7. klasse, hadde bare gode ord å si om den tidligere vennen da hun vitnet i Baneheia-rettssaken onsdag.

Den nå 19 år gamle jenta beskrev Jan Helge Andersen som «alltid snill, kanskje litt naiv og dumsnill». Han var også omtenksom overfor henne.

- Vi var jo ikke så gamle, så det var mest at vi lekte sammen, vi og et annet kjærestepar, sa jenta.

Hun fortalte også at hun var redd for Viggo Kristiansen helt til hun begynte på ungdomsskolen.

- Det hendte at vi løp når Viggo kom. Vi hadde jo sett raseriutbruddene hans og hadde respekt for ham, sa Andersens barndomskjæreste.

(NTB)