Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal dele 40/40

Anniken Huitfeldt lover likestilling på hjemmebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi skal dele 40/40, så tar svigerforeldrene mine ti prosent og resten blir ikke gjort, sier Anniken Huitfeldt med et smil.

I dag ble 38-åringen fra Jessheim ikke overraskende utnevnt som ny barne- og likestillingsminister, og fikk overrakt den fiktive nøkkelen og sitt nye kontor av fungerende statsråd Trond Giske.

- Gleder meg til å jobbe med Anniken

- Jeg har kjent Anniken i 23 år. Hun er en varm og inkluderende person, med et brennende engasjement. Hun vil bli en flott minister, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med henne igjen, sier Trond Giske.

Han smilte fra øre til øre da han for andre gang overlot et lederverv til sin mangeårige venn Anniken Huitfeldt. I 1996 overtok nemlig Anniken Huitfeldt som AUF-leder etter nettopp Trond Giske.

- Den gang satt vi fire år hver. Denne gangen håper jeg å bli sittende litt lenger enn Trond som har sittet her i to uker, sier Anniken Huitfeldt.

Roste forgjengerne

Hennes forgjenger, Manuela Ramin Osmundsen, satt kun fire måneder i statsrådsstolen før hun måtte gå etter bråket rundt utnevnelsen av nytt barneombud. Før henne måtte også Karita Bekkemellem gå av mot sin vilje.

image: - Vi skal dele 40/40

Anniken Huitfeldt brukte anledningen til å rose begge sine forgjengere da hun for første gang tok i mot pressen på sitt nye statsrådskontor.

- Manuela Ramin-Osmundsen var en stor statsråd og spilte en viktig rolle. Hun gjorde et enormt arbeid, som jeg er stolt over å videreføre, sa den nye statsråden.

Hun roste også Karita Bekkemellem for sitt utrettelige arbeid med å bedre homofiles rettigheter, som hun selv gleder seg til å videreføre.

Anniken Huitfeldt framhevet også en av landets første kvinnelige statsråder, Inger Louise Valle. Hun var familie- og forbruksminister fra 1971 til 1972, justisminister fra 1973 til 1979 og kommunalminister fra 1979 til 1980.- Hun er mitt store politiske forbilde, sier Huitfeldt i dag.

Satt på kjøkkenet da Jens ringte

Selv sier Anniken at hun ikke var et øyeblikk i tvil om at hun ville bli statsråd - da Jens ringte. Da satt hun på kjøkkenet.

Det kan tolkes som om hun brukte dagene før den berømte telefonen til å tenke seg om.

Det er nemlig ikke første gang Anniken Hutifeldt har vært aktuell som statsråd, men i forrige omgang valgte hun å prioritere familien - som består av mann og tre barn på tre, fem og sju år.

- Jeg er overbevist om at det er mulig å kombinere statsrådsjobben med et familieliv. Og jeg kommer fortsatt til å hente i barnehagen, sier hun. 


- Mor hadde tre måneders permisjon

Den nye statsråden forteller at hun har vært opptatt av likestilling hele sitt liv, og mener vi ikke må glemme den kampen kvinnene på 70-tallet kjempet for at vi i dag er kommet såpass langt som vi er.

- Da jeg ble født i 1969 hadde min mor permisjon i tre måneder før hun måtte ut i jobb igjen. Jeg fikk ikke barnehageplass før jeg var tre år, og da var det om å gjøre å finne mest mulig feil med meg for å overhode få en plass.

- Da jeg begynte på skolen ble jeg nøkkelbarn for det fantes ikke noen SFO-ordning, sier Huitfeldt.

Hun understreker likevel at veien fortsatt er lang før vi har full likestilling, og at kvinner i arbeidslivet på mange felt fortsatt ikke er likestilt med menn.

<B>GAMLE VENNER: - Jeg har kjent Anniken i 23 år, sa Trond Giske, som var veldig glad for å overlate kontoret til nettopp henne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media