- Vi skal eliminere terroristene

Pakistans statsminister lader grepet foran storoffensiv mot Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I en fjernsynssendt tale sent torsdag kveld, sa Pakistans statminister Yousuf Raza Gilani at den pakistanske hæren er satt inn for å knuse Taliban.

- For å gjenreise æren og stoltheten til vårt hjemland, og for å beskytte vårt land, er regjeringsstyrkene satt inn for å eliminere islamistene og terroristene.

- Tiden har kommet da hele nasjonen burde stå ved regjeringens og hærens side mot de som ønsker å ta hele nasjonen som gissel og true hele vår framtid med våpen, sa Gilani, ifølge BBC.

Slutt på fredsavtalen
Med disse ordene ble den varslede militære offensiven mot Taliban formelt annonsert. En offensiv som setter et endelig punktum for den vaklende fredsavtalen som ble inngått med Taliban i februar i år.

Den tøffe ordbruken kommer samtidig med at Pakistans president Asif Ali Zardari er i Washington for å be om en økonomisk hjelpepakke på 7,5 milliarder dollar. USA har allerede lovet at de skal bidra med 400 millioner dollar i hjelp raskt.

Både USA og andre land har sett med bekymring på Talibans frammarsj i Pakistan. For to uker siden hadde Taliban inntatt Buner-distriktet, ti mil fra hovedstaden Islamabad.

Den pakistanske regjeringen ble beskyldt for å ha vært for unnvikende overfor islamistene, som fikk lov til å innføre sharialover i den en gang så idylliske Swat-dalen.

Bomber Taliban-stillinger
Titusenvis av innbyggere flykter nå fra Swat-dalen og Buner-distriktet. Flyktningtallet kommer i tillegg til de 500 000 internt fordrevne flyktningene i området.

Hæren er i gang med å bombe Taliban-stillinger fra lufta, samtidig som 10 000-15 000 tusen regjeringssoldater er pumpet inn i Swat. Det er ventet at det vil komme flere troppeforsterkninger i dagene som kommer.

Øyenvitner som fremdeles er igjen inne i Mingora, den største byen i Swat-distriktet, forteller at Taliban er kommet ned fra de omkringliggende fjellene, der de har hatt tilhold.

I stedet har de inntatt sivile hjem og regjeringsbygg.

Andre, som desperat har forsøkt å komme seg ut av området, forteller at Taliban har blokkert veiene med stein og trær. Taliban beskyldes nå for å bruke sivile som menneskelige skjold.

TV-TALE: I en fjernsynssendt tale torsdag kveld sa Pakistans statminister Yousuf Raza Gilani at hæren var mobilisert for å eliminere terroristene. Foto: AFP PHOTO/HO/SCANPIX
TV-TALE: I en fjernsynssendt tale torsdag kveld sa Pakistans statminister Yousuf Raza Gilani at hæren var mobilisert for å eliminere terroristene. Foto: AFP PHOTO/HO/SCANPIX Vis mer