BOKSEN: Dette skal vise den svarte boksen. Foto: REUTERS/Reuters TV
BOKSEN: Dette skal vise den svarte boksen. Foto: REUTERS/Reuters TVVis mer

- Vi skal få de svarte boksene klokka ni i kveld

Lovet fri tilgang til krasjstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malaysias statsminister Najib Razak holdt i kveld der han informerte om den pågående etterforskningen av flight MH17.

Flyets svarte bokser har fram til nå vært i hendene på de pro-russiske opprørerne som har kontrollen i områder. Opprørerne har også, ifølge en rekke lands myndigheter, tuklet med krasjstedet.

Fri tilgang - Vi har nå fått til en avtale med de pro-russiske opprørerne om å få de svarte boksene klokka ni i kveld. Vi har også avtalt at våre etterforskere skal få fri tilgang til stedet.

Overleveringen vil bli gjort i den ukrainske byen Donetsk. Millionbyen som nå er gjenstand for voldsomme kamper mellom ukrainske styrker og opprørere.

Malaysia skal ha 133 etterforskere i Ukraina.

Likene etter nedskytingen av MH17 skal sendes til Nederland, opplyser statsministeren.

I et innlegg på sin egen Facebook-side, redegjør statsministeren for den nye avtalen.

- Vi har jobbet i flere dager med å få kontakt med de som har styrt på krasjstedet. Det viktige er å sikre sport fra stedet, starte en uavhengig undersøkelse og først og fremst få tak i likene, skriver han.

Likene flys til Nederland Statsministeren har snakket med opprørsleder Alexander Borodai, den selvutnevnte presidenten i Donetsk-regionen.

I detalj går avtalen ut på at de 282 likene som ligger om bord i vogner på togstasjonen i den ukrainske byen Torez, skal flyttes med tog til Kharkiv.

Ifølge en rekke journalister i Ukraina har allerede toget tatt av fra stasjonen. Fra Kharkiv skal likene flys til Amsterdam,  der seks stykker fra det malaysiske teamet skal være med.