Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal få ut den forbanna avisa

Journalister fra en annen avis hjalp Capital Gazette med å produsere fredagens papiravis.

DAGENS AVIS: Capital Gazette fikk produsert fredagens avis, til tross for angrepet mot avisa torsdag ettermiddag. Foto: Twitter og NTB scanpix
DAGENS AVIS: Capital Gazette fikk produsert fredagens avis, til tross for angrepet mot avisa torsdag ettermiddag. Foto: Twitter og NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer etter at fem personer ble drept og flere skadd i et angrep i avisa Capital Gazettes lokaler i byen Annapolis i delstaten Maryland i USA torsdag kveld, har redaksjonen midt i tragedien annonsert at det blir fredagsavis.

- Vi skal få ut den forbanna avisa, skriver Capital Gazette Twitter.

Avisas journalist Chase Cook legger til at de ikke kjenner til gjerningsmannens motiv i saken, men gjør det klart at avisa er å finne i butikkhyllene fredag.

Capital Gazette har delt forsiden av avisa på Twitter. Der har de bilde av de fem drepte journalistene på forsiden, sammen med et bilde av politibiler utenfor avisas lokaler i Maryland.

Avhøres

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet kort tid etter skyteepisoden og er nå satt i varetekt. Mannen er hvit, er i 30-åra og ble i natt norsk tid avhørt av politiet, skriver Times.

Politiet opplyste på en pressekonferanse i natt at gjerningsmannen var bevæpnet med en pumpehagle. Han hadde også røykgranater på seg, noe han skal ha utløst da han gikk inn i avisas lokaler.

Mannen stormet inn gjennom glassdørene til redaksjonslokalene mens glasset sprutet. Han kastet røykbomber og skjøt målrettet mot alle i rommet, som fortvilet kastet seg under pultene og forsøkte å gjemme seg,

- Ingenting er mer skrekkinngytende enn å høre mange mennesker bli skutt rundt deg mens du ligger under skrivebordet, og så høre at mannen tar nytt ladegrep, tvitret krimreporteren Phil Davis etter at røyken hadde lagt seg.

Politiet beskriver angrepet som «målrettet», og godt forberedt. Mannen skal saksøkt avisa i 2012 for ærekrenkelser. Søksmålet skal ha blitt avvist av en dommer.

SKYTING I AVISREDAKSJON: En kronikør for avisa Annapolis Capital Gazette forklarer hvor dårlig sikkerheten var i redaksjonen som mistet fem ansatte da en skytter tok seg inn i redaksjonen torsdag kveld. Video: CNN Vis mer

Fikk uventet hjelp

Rundt 170 personer ble evakuert i sikkerhet fra bygningen etter hendelsen, opplyste politiet. Bygget hvor hendelsen skjedde, huser også andre selskap, ifølge The Baltimore Sun, som eier Capital Gazette.

Angrepet skjedde torsdag, hvor journalister jobbet med fredagsutgaven av avisa. Skytetragedien førte til at avisa fikk uventet hjelp fra andre redaksjoner. Journalistkolleger fra Baltimore Sun hjalp dem med å produsere fredagens papiravis torsdag, skriver Times.

- Det vil bli Capital på fredag, skriver fotojournalist Joshua McKerrow på Twitter, og takker kolleger fra Baltimore Sun.

Ifølge CNN er angrepet mot avisa det angrepet som har drept flest journalister siden terrorangrepet 11. september 2001.

Andre journalister og kolleger er i sorg over det som skjedde mot avisa. Avisas sjefredaktør, Jimmy DeButts, skriver at han er knust, sjokkert og nummen.

- Vennligst slutt å be om informasjon og intervjuer. Jeg er ikke i stand til å snakke. Jeg vet bare at journalister og redaktører gir alt de har hver dag. Det er ingen 40-timersuker, ingen store lønninger - bare en lidenskap om å fortelle historier fra vårt samfunn, skriver sjefredaktøren.

Dette er ofrene

Fire av de drepte var journalister og den femte var salgsmedarbeider. Under nattas pressekonferanse gikk politiet også ut med navnet på ofrene, etter å ha varslet de pårørende.

Wendi Winters: Winters var mor til fire, og flyttet til Maryland for 20 år siden. Hun jobbet i flere år som frilanser for avisa før hun ble fast ansatt.

- Min mor var en fantastisk kvinne, og en fantastisk reporter, sier Winters datter, Winters Geimer til Baltimore Sun.

John McNamara: McNamara sluttet i jobben som nyhetsleder, for å dekke sport. Det var hans lidenskap.

- Han var en lojal venn med en smittsom latter, og var en villig mentor for yngre journalister, sier vennen Jeff Barker, en Baltimore Sun-reporter til avisa.

Gerald Fischman: Fischman hadde jobbet i avisa i mer enn 25 år. Da han søkte på jobben, fikk han den først ikke.

- Han hadde et talent som jeg mente han burde ha benyttet seg av i en større avis, sier mangeårig redaktør i avisa Tom Marquardt til Baltimore Sun.

Rob Hiaasen: En erfaren journalist som har jobbet i mange redaksjoner i Annapolis.

- Han elsker ord, og han elsker humor. Han elsket journalistikk, og elsket å hjelpe de yngre journalistene i avisa, sier hans kone Maria Hiaasen til Baltimore Sun.

Rebecca Smit: Salgsassistent hadde nettopp fått jobb i avisa, og var høyt verdsatt.

- Hun var snill, og villig til å hjelpe når det trengtes. Hun likte å jobbe i mediebransjen, sier Marty Padden, markedsdirektør i avisa til Baltimore Sun.