Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal finne og drepe haien

Klappjakt på hvihaien som drepte australske Nick (18) i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble Nick Peterson (18) angrepet og drept av en fem meter lang hvithai utenfor stranda West Beach ved Adelaide sør i Australia.

De første meldingene om det grusomme dramaet sa at det var to hvithaier som gikk til angrep på unggutten, men i dag mener australske myndigheter at det i stedet dreier seg om èn hai, melder CNN.

- Vi antar at det var èn. Trolig er det den samme haien som er observert flere ganger i området de siste ukene, sier Sør-Australias visestatsminister Kevin Foley  til Sydney Morning Herald.

Revet i stykker

Haiangrepet skjedde omtrent 250 meter utenfor den populære stranda. Nick sto på et surfebrett som ble trukket etter en motorbåt. I båten satt tre 16-årige kamerater.

Øyenvitner på stranda fortalte at to digre hvithaier gikk til angrep på 18-åringen etter at han falt av brettet.

I ettertid har to av kameratene i båten, som så det hele på nært hold, forklart at det bare var èn rovfisk. De forsøkte desperat å komme Nick til unnsetning ved å slå haien med hver sin båtåre. Men forsøket var nytteløst.

- Haien rev ham i stykker. Den skal ha revet kroppen hans i to, sier talsmann Fraser Bell i sjøredningstjenesten Sea Rescue Squadron til AP.

KLAPPJAKT: I øyeblikket leter et stort antall båter og mannskap etter hvithaien som drepte 18-åringen her ved West Beach. Foto: SCANPIX/AP
KLAPPJAKT: I øyeblikket leter et stort antall båter og mannskap etter hvithaien som drepte 18-åringen her ved West Beach. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Skal drepes

Adelaides sjøredningstjeneste kom til stedet kort tid etter haiangrepet, og et storstilt søk ble umiddelbart satt i gang. De søkte fra båter etter 18-åringen, og det de trodde var to store hvithaier.

Først i natt norsk tid fant de det man tror er sparsomme levninger etter 18-åringen. Omtrent samtidig kom det inn meldinger om at en stor hai var observert like utenfor kysten av Adelaide.

Nå har myndighetene bestemt at haien skal spores opp og drepes - koste hva det koste vil. Til tross for at hvithaien er en fredet art.

- Vår innstilling er krystallklar. Enhver stor hai så nær strendene våre, spesielt ved byen Adelaide, bør drepes, sier Kevin Foley.

Det betyr at australske myndigheter griper inn, og gjør et unntak fra fredningsregulativet.

- Letemannskap har fått fullmakt til å gjøre hva som er nødvendig for å drepe haier som utgjør en risiko, sier han til Sydney Morning Herald.

I øyeblikket er et stort antall båter og mannskaper ute på klappjakt etter haien som drepte 18-åringen.

Flere angrep

Gårsdagens tragiske hendelse er det første fatale haiangrepet i Adelaide siden 1991, da en 19 år gammel student ble drept av en hvithai under dykking ved Aldinga Beach.

Australia er imidlertid et av landene med flest registrerte haiangrep, og det er ikke mer enn fem dager siden det forrige dødsangrepet. Da ble en 38-årig mann drept under harpunfiske ved Great Barrier Reef.

Det er uvanlig at haier spiser et menneske. I de aller fleste tilfeller biter den èn gang, trolig for å undersøke, men for store haiarter kan ett bitt være mer enn nok til å ta livet av et menneske.

FRYKTET ROVFISK: Hvithaien er den mest fryktinngytende av alle haiarter. Den er imidlertid sjelden, og ble totalfredet i de aller fleste hav utover 1990-tallet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media