Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal finne ut hva som egentlig skjedde den 11. september

Stort søksmål mot Saudi-Arabia etter terrorangrepet som forandret verden.

FEMTEN ÅR: I fjor var det femten år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Flere tusen» av de etterlatte og berørte etter terrorangrepet 11. september 2001, saksøker nå Saudi-Arabia. Det skriver amerikanske Newsday.

Dermed stiller de seg i rekken av personer som mener at Saudi Arabia må stilles til ansvar for angrepet som kostet nesten 3000 mennesker livet.

Ifølge anklagene skal flere saudiarabiske veldedighetsorganisasjoner ha vært med på å finansiere terroristorganisasjonen al-Qaida som raskt tok på seg ansvaret for angrepet.

De skal ha hjulpet terroristene med å skaffe oppholdssted, falske reisedokumenter, våpen, kontanter og annet utstyr.

TERROR: Nesten 3000 mennesker mistet livet i terrorangrepene den 11. september 2001. Foto: AP Photo / Chao Soi Cheong / NTB Scanpix
TERROR: Nesten 3000 mennesker mistet livet i terrorangrepene den 11. september 2001. Foto: AP Photo / Chao Soi Cheong / NTB Scanpix Vis mer

Nye dokumenter

En av de som nå saksøker landet er en tidligere brannsjef fra Brooklyn i New York. James Richie var på jobb med sønnen Jimmy den dagen for mer enn 15 år siden.

Bare James overlevde.

- Vi skal finne ut hva som egentlig skjedde den 11. september. Dersom Saudi-Arabia hjalp terroristene med å gjennomføre et angrep på amerikansk jord, vil de bli holdt ansvarlige. Hvis de ikke har gjort noe galt, har de ingenting å bekymre seg for, sier han.

Michael Barasch er en av advokatene bak det gigantiske søksmålet. Han sier at det i forbindelse med saken vil bli offentliggjort en rekke dokumenter som «har vært skjult for offentligheten» i 16 år.

- Kaprerne hadde ikke penger til losji, flytimer og alt det andre de gjorde her i USA. Dersom det var Saudi-Arabia som betalte for dette, skal de få en straff, sier han.

- Irrelevant

Advokat Timothy Litzenberg er derimot usikker på om saken vil få en snarlig konklusjon. Han sier til nyhetsbyrået AP at han tror det kan ta lang tid før retten kommer til en kjennelse.

Tidligere forsøk på å holde Saudi Arabia ansvarlig for det som skjedde 11. september 2001, har ikke ført fram.

Advokatene som representerer landet har ikke svart på APs henvendelser i denne omgang, men har tidligere sagt at dokumentasjonen de etterlatte bygger saken sin på er irrelevant.

- Pinlig

Tidligere president Barack Obama la i september i fjor ned veto mot loven som nå gjør det mulig for de etterlatte å gå til sak mot myndighetene i Saudi-Arabia. Dette ble senere overstyrt av Kongressen.

Det hvite hus' talsmann Josh Earnest rykket raskt ut og kalte avstemningen i Senatet «den pinligste enkeltbeslutningen» kammeret har tatt på flere årtier, og anklaget senatorene for å fraskrive seg sitt ansvar.

Han beskyldte også medlemmene av Senatets justiskomité for å ikke forstå lovgivningen og hvilken påvirkning den kom til å ha på USAs forsvar.

Obama selv omtalte også overstyringen som «feil avgjørelse», og at det beste hadde vært å la vetoet stå.

- Som et resultat av dette kan vår nasjon og våre væpnede styrker, som Utenriksdepartementet, etterretningen og andre, bli gjenstand for søksmål i utenlandske domstoler, skrev Obama. i et brev til Senatet.

DE ETTERLATTE: 3051 barn under atten år mistet en forelder i terrorangrepet i USA 11. september 2001. Her snakker noen av de om sine opplevelser, femten år etter. Video: CNN Vis mer

Nåværende president Donald Trump har på sin side omtalt Obamas veto som «skamfullt».

«28 sider»

Lovnaden om nye avsløringer og offentliggjøringen av hemmeligstemplede dokumenter, kommer etter at innholdet i de mye omtalte «28 sidene» ble kjent i fjor sommer.

Les hele dokumentet her.

Hemmelighetskremmeriet rundt de 28 sidene har blitt kritisert av pårørende til de drepte og politikere i 13 år. De har alltid ment at enkelte spor opp mot saudiarabiske tjenestemenn, ikke var godt nok etterforsket.

Rapporten kom ikke til noen endelig konklusjon på om hvorvidt saudiarabiske tjenestemenn i USA kjente til flykaprernes planer.

Selv om det var en rekke mistenkelige forbindelser, fant etterforskerne som lagde rapporten, aldri noe bevis for at den saudiarabiske regjeringen eller saudiarabiske tjenestemenn som var i kontakt med kaprerne etter at de var kommet til USA, kjente til planene deres eller støttet angrepet

At enkeltpersoner fra Saudi-Arabia var involvert er derimot hevet over enhver tvil; Osama bin Laden selv var født i landet, og sønn av en saudisk forretningsmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media