- Vi skal grave til vi kommer til sannheten

Følg hele høringen fra Stortinget direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg høringen live i vårt nyhetsstudio.

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har en serie høringer om statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremos oppfølging av 22. juli-rapporten.

Høringene er del av Stortingets oppfølging av regjeringens og statsapparatets håndtering av terroranslagene og ikke minst hvilke prioriteringer som ble gjort innen norsk beredskap årene i forkant.

Det er satt av fem dager til høringene. En rekke tidligere og nåværende statsråder, etatssjefer og toppbyråkrater skal møte, i likhet med statsministrene Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik.

Utelukker ikke mistillit Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er ordstyrer for kontrollkomiteen. Han sier komiteen ikke kan utelukke noen konsekvensalternativer av høringen. Det betyr at det kan uttrykkes mistillitforsalg mot statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo.

- Men målet her er ikke å ta noen. Det som er viktig er å få svar på hva som gikk galt den dagen. En del av det er også å plassere ansvar, sier Bekkevold.

MÅ SVARE STORTINGET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), avgåtte PST-sjef Janne Kristiansen, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF)  og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) er blant de som må stille i Stortingets høring om 22. juli i dag.
MÅ SVARE STORTINGET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), avgåtte PST-sjef Janne Kristiansen, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) er blant de som må stille i Stortingets høring om 22. juli i dag. Vis mer

Komitéleder Anders Anundsen har krystallklar på hvor dypt komiteen skal gå i sitt arbeid.

- Vi skal grave til vi kommer frem til sannheten, sier han.

Derfor har komiteen valgt å kalle inn også avgåtte statsråder og embetsmenn.

Tunge dager En del av komiteens arbeid er også å reise ut å snakke med mange som jobbet for å redde liv 22. juli.

- Det er helt nødvendig for oss for å forstå alvoret til de som sto i tjeneste denne dagen. Det kan også være ledelsesproblemer som ligger på et lavere nivå en det som hittil har blitt angrepet, sier komitémedlem for Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen til Dagbladet.

Komitémedlem for Venstre Trine Skei Grande synes det er godt å komme i gang med den første ordentlige høringen om 22. juli, men tror fortsettelsen vil bli ganske tøff.

- Jeg tror det kan bli ganske tunge dager følelsemessig. Her er det snakke brutale hendelser og folk som har tatt vanskelige avgjørelser. Dette er ikke nok en habilitetssak, der 17.mai-selskapene til Jonas Gahr Støre er temaet, sier hun.

FORBEREDT: Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget var på befaring i Regjeringskvartalet mandag i forkant av høringene i forbindelse med regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORBEREDT: Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget var på befaring i Regjeringskvartalet mandag i forkant av høringene i forbindelse med regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer