I BRÜSSEL: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møter sine europeiske søsterpartier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I BRÜSSEL: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møter sine europeiske søsterpartier. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Vi skal ha et felles svar til Russland

Statsministeren diskuterer nye sanksjoner i Brüssel akkurat nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRÜSSEL (Dagbladet): Nå er statsminister Erna Solberg i møter med Det europeiske folkepartiet EPP/PPE, som inkluderer alle de konservative partiene i Europa. Møtet er i forkant av dagens toppmøte i EU, der Norge ikke er med.

Når de andre europeiske konservative lederne setter seg til toppmøtet seinere i dag, drar Solberg hjem til Norge. Erna Solberg antar at hovedsaken på møtet blir Ukraina og Russland.

- Vi er opptatt av at vi skal ha et felles svar til Russland. Verdenssamfunnet må stå sammen, både i fordømmeløsen og i våre reaksjoner på bruddene på folkeretten, sier Solberg til Dagbladet, som møter henne på Norges hus i Brüssel, som huser den norske EU-delegasjonen.

- Er tiltakene fra EU for svake?

- Nei, jeg er ikke enig. Dette er bare et første steg. Og man undervurderer følgene når det gjelder kapitaltilførsen til Russland, sier Solberg.

- Har Norge planer om noen særnorske tiltak overfor Russland, i tillegg til tiltakene vi er enige med EU om å iverksette?

- Vi har ikke ambisjoner om særnorske tiltak utover at vi har avlyst en militær øvelse som Norge, USA og Russland skulle ha avholdt felles. Når amerikanerne trakk seg, var det naturlig for oss å avlyse. Å ikke ha en norsk-russisk øvelse. I tillegg har vi avlyst et statsrådsbesøk til Russland, sier Solberg og fortsetter:

- Alle våre tiltak er i tråd med de tiltakene som EU og andre land har vedtatt.

Taus om Jens Erna Solberg er knapp når det gjelder Jens Stoltenberg og hans muligheter for å bli Natos generalsekretær.

- Jeg tror Stoltenberg er en god kandidat til vervet i Nato. Han har lang erfaring med å lede Norges regjering, sier Solberg, som mener at Stoltenberg har «mange gode kvaliteter».

- Det er godt for Norge å ha en norsk generalsekretær, som det var godt for Norge å ha en dansk generalsekretær, sier hun.

- Har du snakket med Obama om Natos generalsekretær? 

- Jeg har ikke snakket med Obama siden rett etter valget, og jeg vil ikke snakke om hvem jeg har snakket med om Natos generalsekretær.