RENTE: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika gruppen tror lånerenta kan bli satt opp før jul hvis ikke Norges Bank kutter sin styringsrente.
RENTE: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika gruppen tror lånerenta kan bli satt opp før jul hvis ikke Norges Bank kutter sin styringsrente.Vis mer

- Vi skal ha negativ rente i Norge

Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank må sette ned renten til under null. I Nordea Markets mener de at det kan være lurt å vente med å kutte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Torsdag presenterer Norges Bank utfallet av ukens rentemøte, og legger samtidig frem en ny rentebane som vil gjelde til midten av desember. Blir det kutt eller uendret styringsrente på 1,00 prosent?

Kutt før jul? I forrige rentebane, fra juni, indikerte Norges Bank 68 prosent sannsynlighet for et nytt rentekutt fra dagens 1,00 prosent i september eller november. Siden har kronekursen svekket seg klart mer enn Norges Bank ventet, og dette er den viktigste grunnen til at langt de fleste analytikere nå tror på uendret rente denne uken, skriver Finansavisen i dag.

Reuters? oversikt viser at syv av 18 banker tror på kutt nå, mens 11 av 18 venter kutt innen november og 16 av 18 i løpet av året. Deretter øker spriket igjen.

BNP Paribas og Morgan Stanley tror at Norges Bank innen mars 2016 har kuttet renten til 0,50 prosent, mens SEB tror første endring blir en heving til 1,25 prosent mot slutten av neste år.

Nordea Markets argumenterer for at det kan være lurt å vente med kuttet. Seniorøkonomene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen tror det først blir kutt i desember. Fordi rentekuttet fortsatt henger i luften, vil det bidra til å holde kronen svak.

Om Norges Bank likevel kutter nå, må det i så fall følge med et varsel om at det trolig er flere kutt på gang, argumenterer de to i et notat.

- Det viktigste er altså ikke om det blir kutt, men om det fortsatt blir varsel om fremtidige kutt?

- Ja. Hvis Norges Bank kutter renten nå, og sier at de er ferdig med å kutte, så kan kronen styrke seg mye, tror seniorøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Norges Bank må kutte? Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen mener styringsrenten i Norge må kuttes kraftig og er sikker på at det blir rentekutt på torsdag. Og han mener det er nødvendig med flere kutt.

Han ser en kreditturo som trolig vil tilta i styrke utover høsten, og mener dette gjør sitt til at det er blitt stadig viktigere for Norges Bank å kutte nå.

- Et kutt på et kvart prosent i foliorenten, til 0,75 prosent, må til bare for å oppveie den senere tids økning i kredittspreader i det norske interbankmarkedet, sier Andreassen.

Men selv om Norges skulle kutte, kan faktisk bedriftene oppleve at deres lånerenter ikke faller. Og selv om Norges Bank kutter styringsrenten på torsdag tror han ikke at det blir  kutt i lånerentene for folk flest.

- Regningen for bankenes stadig dyrere innlån må i siste instans havne hos bankenes kunder. Fortsetter bankenes innlån å bli dyrere, kan til og med bedriftenes gjennomsnittlige lånerente, bli økt mot slutten av året. Og det selv etter et kutt fra Norges Bank, mener Andreassen.

- Vi skal ha negativ rente Andreassen skriver i bloggen sin at bare for å trå vannet må de kutte, og i HegnarTV i forrige uke uttalte han at renten må  settes ned til under null.

- Den globale uro er kommet til Norge. Intet å gjøre med det, sier han.

- Skal vi ha nullrente i Norge da?, spurte Trygve Hegnar.

- Nei, vi skal ha negativ rente, svarte Andreassen.

Han viser til at norske banker, uten unntak, finansierer seg dyrere i dag enn de gjorde i sommer og at boliglånsrenten kan bli satt opp før jul hvis det ikke blir rentekutt.

- Setter ikke Norges Bank ned sin foliorente i høst, er det ganske sikkert at bankene må sende ut brev om renteøkninger før jul. Og en renteoppgang før jul, vil bidra til å sette fart på den allerede sterke forverringen av det norske arbeidsmarkedet, skriver han på sin blogg.

Flere økonominyheter Tror Norges Bank avventer nytt rentekutt
Finansduo trekker bud på 24 milliarder

Aksje rett ned på melding - Oslo Børs falt fra start
Kronen følger oljeprisen ned