Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal ikke begynne å deportere folkegrupper fra Norge igjen

Frp-leder Siv Jensen får kjeft av borgerlige kolleger for forslaget om å busse rom-folk ut av landet.

 Leiren:  Norske politikere er uenig i Siv Jensens utspill om deportering. Romfolket bor nå på Årvoll. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
Leiren: Norske politikere er uenig i Siv Jensens utspill om deportering. Romfolket bor nå på Årvoll. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romfolket som for tiden bor i en provisorisk leir på Årvoll i Oslo har skapt sterke reaksjoner blant den norske befolkningen.

Blant annet har Frp-leder Siv Jensen uttalt at romfolket bør deporteres.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen bruker kraftige ord for å slå ned Jensens utspill.

- Vi skal ikke begynne å deportere folkegrupper fra Norge igjen. Det er en side i Europas historie som jeg håper er over. Det er ikke aktuell politikk å gå inn på i det hele tatt, sier Elvestuen til Dagbladet.

Rom-leiren som i helgen ble flyttet fra Sofienberg til Årvoll i Oslo, gir hodebry for både lokal- og rikspolitikere. Frp-lederen foreslo søndag å sette opp busser for å kjøre beboerne ut av landet øyeblikkelig.

- Alle som følger med på denne saken, ser hva som foregår. Nok er nok, sett opp buss, send dem ut, sa Jensen til NRK.

Hun får ikke mye støtte fra partiene hun håper å regjere sammen med etter valget neste år.

- Nå må vi dempe retorikken og ikke gjøre problemet større enn det er. Det er opp til Oslo kommune å håndtere denne situasjonen, som ikke er unik, kommenterer Elvestuen.

Ubetenksomt
Høyres Per-Kristian Foss avfeier forslaget som «ubetenksomt».

- Jeg kan forstå at man på hytta i det dårlige sommerværet kan komme med en sånn kjappis-løsning. Men det bør ikke være norsk politikk å forskjellsbehandle romfolk i forhold til andre EØS-borgere, sier han.

Foss minner om at alle som kommer må være reelle jobbsøkende eller turister, og forsørge seg selv, for å kunne oppholde seg i Norge over tid.

- Jeg har ikke inntrykk av at disse personene som gruppe oppfyller noen av de kriteriene, men de må vurderes og eventuelt sendes ut individuelt.

- Som dyr
- Hvor problematisk er Frp-utspillet for Høyre?

- Jeg tror det er ubetenksomhet. Siv Jensen i regjering ville aldri foreslått dette. Vi er bundet av EØS-avtalen, som Jensen er hjertelig for, sier Høyre-veteranen.

Nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité Karin Andersen (SV) sier til Dagbladet at dagens situasjon er uholdbar. Men hun vil ikke gi noen oppskrift på hvordan Oslo kommune kan håndtere den, og advarer mot å rope på en rask løsning.

- Man kan ikke løse dette enkelt uten å trå over noen grenser. De som tror det lurer bare seg selv, med mindre de mener det er greit å behandle folk som dyr. Det tror jeg ingen seriøse politikere gjør dersom de får tenkt seg om, sier Andersen.

 Bruker kraftige ord:  Venstres nestleder Ola Elvestuen sier at vi ikke skal begynne og deportere folkegrupper fra Norge igjen.   FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
Bruker kraftige ord: Venstres nestleder Ola Elvestuen sier at vi ikke skal begynne og deportere folkegrupper fra Norge igjen. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media