Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal ikke beskrive idealmannen

Stoltenberg ville sette fart på fedres rett til foreldrepermisjon. Lite har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under Dagbladets tittel «Myk-deilig-sterk» benyttet Stoltenberg muligheten til å posere i ulike varianter av mannsrollen fra 70- og 80-tallet.

Permisjonskvote

I det samme intervjuet tok han klart til orde for, lenge før stortingsvedtaket i 1993 og mannsrolleutvalgets forslag i 1989, en ordning med en egen permisjonskvote for fedrene.

- Menn må også få rett til lønnet permisjon. I Norge er ett av 233 barn hjemme med faren etter fødselen. I Sverige er ett av fem barn det samme, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet 7. mars i 1987.

Ingen idealmann

Onsdag fikk Anniken Huitfeldt høre det fra tidligere barne- og familieminister Grete Berget, som mener likestillingsministeren driver med «statsministersmisking» fordi Huitfeldt hevder det var Stoltenberg som innførte fedrekvoten.

Det var det ikke. Men han var blant dem som tidlig argumenterte for det.

Men noen idealmann for framtida, så ikke mannsrolleleder Stoltenberg for seg.

- Vi skal ikke beskrive idealmannen. Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn et offentlig utvalg som lager oppskrift på hvordan Mannen skal oppføre seg på jobb, hjemme og i senga, sa Stoltenberg som lederen av «det pirrende mannsrolleutvalget», som Dagbladets journalist den gang, Thomas Spence, omtalte det i intervju 7. mars 1986.

Dele oppgaver

- Hvordan ser dagsplanen ut for Mannen anno år 2000?

- Det dreier seg om noe så enkelt som å dele på arbeidsoppgavene. Om at en lager frokost, og den andre smører matpakka. Om at en handler, og den andre lager middag. Men det går vanvittig sakte framover. Med dagens tempo vil det ta flere tiår å få rettferdig arbeidsfordeling. Vi vil sette fart på utviklingen, sa Stoltenberg.

PIKENES JENS: - Jeg har ingenting i mot He-Man, som pumper jern hele uka, sa Jens Stoltenberg i 1987.
VASKE-JENS: Jens Stoltenberg stilte opp i flere varianter av mannsrollen i Dagbladet i 1987.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media