Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal ikke bli noe homoparti, svarer grasrota i Frp

I 2009 kan Frp bli regjeringsparti, med ungdommens politikk. Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) varsler generasjonsdebatt. Grasrota i Frp lover motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyvalgt formann Siv Jensen slipper FpU inn i varmen igjen etter mange år mistillit mellom partiene. FpU sier de vil bruke muligheten til å fremme sin egen politikk.

Flere av Frps fanesaker kan utfordres av et stadig sterkere ungdomsparti som setter verdiliberale saker på dagsorden. Blant disse er retten til adopsjon og ekteskap for homofile.

- De yngre er mer liberale og generasjonsdebatten må jo komme, sier leder av FpU, Trond Birkedal, til Dagbladet.no.

Dette vekker sterke reaksjoner i grasrota hos partiet, hvor kampen mot kjønnsnøytral ekteskapslov og adopsjonsrett for homofile står sterkt.

- Blir Frp et homoparti så vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Det ville vært forferdelig. Det er det verste som kunne skje, sier Odd Gunnar Tveit, som har sittet syv år i kommunestyret for Frp i Birkenes i Øst-Agder.

Utenom partiet sitter han i Indremisjonens kretsstyre på Sørlandet for tredje året.

Vil ha flere kristne til Frp
Tveit vil demme opp for FpUs politikk gjennom rekruttering.

- Jeg håper mange kristne fortsetter å strømme til Frp så vi ikke blir et homovennlig parti, sier Tveit. Ungdommens forslag om å selge alkohol til 16-åringer tas heller ikke i mot med åpne armer.

- Da blir Frps alkoholpolitikk enda verre å forsvare enn i dag. Om ungdommen skal føre en slik generasjonsdebatt så vil vi mobilisere kraftig. Vi vil ikke ha disse holdningene, sier Tveit.

UENINGE OM HOMOFILI: Fremskrittspartiets Ungdom vil gi homofile alle rettigheter. Lokale Frp-politkere raser mot verdiliberal politikk. Her fra den årlige homoparaden på Skeive dager i Oslo sentrum. Foto: CORNELIUS POPPE
UENINGE OM HOMOFILI: Fremskrittspartiets Ungdom vil gi homofile alle rettigheter. Lokale Frp-politkere raser mot verdiliberal politikk. Her fra den årlige homoparaden på Skeive dager i Oslo sentrum. Foto: CORNELIUS POPPE Vis mer

FpU har innflytelse

Tidligere rektor på Levende Ords skole i Bergen og nestleder i Bergen Frp har godt kjennskap til partiets kristne velgergrunnlag.

- Mitt inntrykk er at vi øker oppslutningen blant karismatisk kristne og blant konservative kristne. Krf sliter jo der Frp er tydelige, sier nestlederen, Torkil Åmland.

Han er en av de mange som vektlegger Frps familiepolitikk og partiets sterke støtte til Israelsaken.

Leder i FpU, Trond Birkedal er klar i ungdomsorganisasjonens homopolitikk. I spørsmålet om rett til giftemål mellom homofile og i adopsjonsspørsmålet skiller ungdomspartiet seg radikalt fra Frp.

- Vi er for at homofile skal kunne vurderes på lik linje med heterofile, sier Birkedal til Dagbladet.no.

Dette strider mot oppfattelsen på flere plan i partiet.

- Kjønnsnøytral ekteskapslov og familiepolitikk får vi mange henvendelser fra folk om, sier Ulf Erik Knudsen, som i Familie- og kulturkomiteen for Frp.

Selv er han ikke medlem av statskirken, som han mener «er for radikal». Han har tidligere kritisert Krf for ikke være tydelige nok i familiepolitikken og i spørsmålet om kjønnsnøytral ekteskapslov.

Han sier til Dagbladet.no at «å snu i denne saken ville ikke være populært».

Oddvar Østreim, medlem i formannskapet i Froland kommune for Frp og medlem siden 1995, er klar på at Frp ikke kan legge om familiepolitikken.

- Framskrittspartiet bygger på det heteroseksuelle ekteskapet, sånn er det, sier Østreim. Han deler Åmlands oppfatning om Frps rekruttering og vekst.

- Aktive kristne går nå til Frp, det er mitt inntrykk.

Med flere representanter i sentrale Frp-utvalg og over 10 FpU-profiler på Stortinget øker sjansen for gjennomslag i Frp. - Mange av de sakene vi står for i dag er det jo FpU som har jobbet for, sier Åmland.


Verdiliberalere «i skapet» 
  

Professor Frank Aarebrot tror FpU har flere støttespillere i moderpartiet enn det som kommer fram i media og internt i partiet.

- Det er mange verdiliberalere «i skapet» i Frp. De vil kanskje komme ut om Frp lager regjering. Da vil de være med og sloss om politisk makt og innflytelse, sier Aarebrot.

Etter Carl I. Hagens opprydning på 90-tallet, da mange av de unge liberalistene endte med å trekke seg ut av partiet og la ned ungdomsorganisasjonen i protest, har ungdommen lært seg å fare langsomt og stille. FpU-leder Birkedal vil ikke gå inn på om kampene for FpUs saker skal stå i programkomiteen eller på landsmøtene.

- Når vi tar opp våre saker handler om timing,, sier Birkedal.

Usikker på Siv

Tveit, som har vært medlem i Frp siden 1995, er usikker på om Siv Jensens appell til de kristne miljøene vil være like sterk som Carl I. Hagens.

- Nei, det er jeg ikke helt sikker på, hun er jo mer urban,sier Tveit.

Han frykter at ungdommen, som har levert mange sentrale politikere til Frp de siste årene, vil få gjennomslag i moderpartiet.

- Mange velgere vil gå tilbake til Krf om FpU får gjennomslag for sine saker, sier Tveit.

Valgforsker Bernt Aardal mener saken illustrerer det sterke politisk spennet som har bygget seg opp i partiet på få år.


- På den ene siden finner vi de kristenkonservative. På den andre siden finner vi de som vil ha billigere sprit og mer frihet, sier Aardal.

VIL IKKE VÆRE MED I HOMOPARTI: Kommunestyrerepresentant og formannskapsmedlem for Frp i Birkenes, Odd Gunnar Tveit, frykter at verdiliberalere skal endre Frps politikk foran valget i 2009. Han har flere Frp-politikere med seg.
MØTER MOTSTAND FRA VERDIKONSERVATIVE: FpU-leder Trond Birkedal møter motstand fra Frp- politikere med politikk om homofiles rettigheter og alkoholsalg til 16-åringer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media