Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi skal ikke bli redde, vi skal bli forbannet»

Svenske redaktører oppfordrer til toleranse og å ikke la terrorister vinne.

NÆRE PÅ: Overvåkningsbildene fra Drottningagatan lørdag, da en liten del av bombemannens konstruksjon eksploderte i en stikkgate, viser folk som flykter i alle retninger i det tettpakkede julerushet.
NÆRE PÅ: Overvåkningsbildene fra Drottningagatan lørdag, da en liten del av bombemannens konstruksjon eksploderte i en stikkgate, viser folk som flykter i alle retninger i det tettpakkede julerushet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederartiklene i de store svenske avisene i dag er variasjoner over samme budskap: At ingen terrorister skal få ødelegge svenskenes hverdagsliv, og at raseriet mot en enkeltpersons forbrytelser og motiver ikke må rettes mot folkegrupper.

- Vi må holde sammen nå Under tittelen «Redselen får ikke vinne» skriver Expressen at hendelsen på lørdag er unik i hele Skandinavia og mesteparten av Europa. Avisa går samtidig langt i å advare mot at høyreekstreme i Sverige får det som de vil.

«[Gjerningsmannens] fremste hensikt ser ut til å være å skape en konflikt mellom muslimer og Sverige, og i det har han felles interesser med andre grupper. På Sverigedemokratenes twittersider har selvmordssprengningen blitt møtt av triumferende utrop. Det er ekstremt viktig at samfunnet ikke tilfredsstiller selvmordsbomberens hensikter ved å fremme motsetninger og fordele kollektiv skyld», skriver redaktøren.

Expressen ber svenskene være kompromissløse mot terrorister.

«De radikale, voldsforherligende kreftende taler ikkke for noen andre enn seg selv, og deres forbrytelser må aldri unnskyldes, eller betraktes som innleg i noen debatt. (....) [Men] de blir virkelig farlige først om de lykkes i å få oss til å synke ned i hat og redsel. Derfor må vi holde sammen nå.»

- Vi skal bli forbannet «Dette skal ikke få ødelegge våre liv. Vi skal ikke bli redde, vi skal bli forbannet. Når noen sprenger seg til døde i håp om å ta uskyldige medmennesker med seg i graven og score en slags forskrudde poeng på handlingen, kan det ikke bare møtes med kjølig og behersket analyse», skriver politisk redaktør P.J. Anders Linder i Svenska Dagbladet.

Han maner imidlertid til en nyansert håndtering av det faktum at gjerningsmannen har en tydelig kobling til ekstrem islamisme.

«Islamisme er ikke det samme som islam, og vanlige muslimske trosbekjennere skal ikke lide for det en fanatiker gjør i deres navn. Samtidig må ikke redselen for å fordele skyld og mistenkeliggjøring bli så stor at man ikke tør å snakke i klartekst om problemene med radikal islamisme eller bedrive det etterforskningsarbeid mot islamistiske grupper som trengs for å beskytte samfunnet», fortsetter Linder.

Aftonbladet har tittelen «Åpenheten under angrep» på sin leder.

«Hvordan vi svarer på denne utfordringen kommer også til å definere hvilken type samfunn vi vil være», skriver politisk redaktør Karin Pettersson.

Hun peker på at toleranse og respekt for menneskers likeverd er lett å forfekte, men langt vanskeligere å praktisere når redselen blir en faktor.

«Om vi vil levere i ett åpent, tolerant og mangekulturelt samfunn, så kan dette bare oppnås ved at vi fortsetter å praktiskere nettopp åpenhet og toleranse. Nå trenger vi samling rundt de grunleggende verdiene som bygger Sverige sterkt. I dette har vi alle et ansvar»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!