- Vi skal ikke gjemme oss

Kongefamilien har alltid kjempet for kjærligheten: 32 år etter foreldrenes kontroversielle forlovelse, satt kronprinsen selv som en konge på haugen - arm i arm med sin kjære. - Vi skal ikke gjemme oss, sier kronprinsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald satte sin stilling inn på å få gifte seg med hvem han ville. Han kjempet for å få Sonja Haraldsen i 1968.

Kronprins Haakon har de siste månedene satt hardt mot hardt for å få sin Mette-Marit. Også kong Olavs giftermål i 1929 var problematisk. Haakons bestefar giftet seg med en svensk prinsesse bare 24 år etter unionsoppløsningen med Sverige, noe som i vide kretser slett ikke var populært.

- Hyggelig kjæreste

Kronprins Haakon og Mette-Marit spaserte i går ettermiddag en tur i det fine høstværet på St. Hanshaugen i Oslo. Kronprinsen dro rett hjem til leiligheten etter aspirantkurset i UD. Arm i arm og med et stort pressekorps på slep satte de seg på en benk for å drikke kaffe.

- Jeg vil ikke holde en pressekonferanse om dette nå, vi har jo ikke forlovet oss ennå. Nå vil jeg gjerne dysse dette litt ned. Det er trukket noen forhastete konklusjoner. Men Mette-Marit er veldig hyggelig å ha som kjæreste, sier kronprinsen til Dagbladet.

Hver mandag går Mette-Marit på journaliststudier på Folkeuniversitetet i Oslo. Men i går ble hun hjemme.

- Nei, jeg tror vi tar fri i dag, sier kronprinsen med smil.

Ingen kommentar

Mette-Marit har fremdeles ikke kommentert forholdet overfor pressen. Det ville hun heller ikke gjøre i går. Kronprinsen svarte på alle spørsmål som ble stilt til kjæresten.

- Hvordan føler dere presset?

- Jeg synes det er deilig at vi kan være ute i det offentlige. Vi skal ikke gjemme oss bort, sier kronprinsen til Dagbladet.

Skeptisk dronning

Dagbladet kjenner til at kronprins Haakon har brukt lang tid på å overbevise sine foreldre, og spesielt dronning Sonja, om at Mette-Marit er den riktige for ham.

Spesielt dronningen har vært skeptisk til at sønnen har funnet seg en alenemor fra Kristiansand.

Selv om Haakon har spurt sine foreldre og de ansatte på Slottet om råd, blir det understreket overfor Dagbladet at tronarvingen er fast bestemt på at han vil ta sine egne valg, uansett om det til sjuende og sist koster han tronen.

Alt tyder nå på at kjæresteparet vil forlove seg før jul. Det kan komme samtidig med at de flytter inn i sin nye leilighet i Ullevålsveien 67 i Oslo. Da vil sannsynligvis også Mette-Marit uttale seg til media for første gang.

Godt forberedt

Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon var godt forberedt da forholdet ble offentlig kjent i romjula i fjor. Noen uker tidligere fikk Mette-Marit sine venninner til å samle inn bilder av henne, av frykt for at media skulle få tak i dem.

Gårsdagens halvoffisielle fotoseanse på St. Hanshaugen i Oslo var nok et bevis på at kronprins Haakon vil bevise for alle at han mener alvor.

Men også tronarvingen kan få nok. Midt i blitzregnet reiste han seg opp:

- Det blir litt voldsomt dette her. Hvor står bilen?

  • Tre av fem nordmenn stiller seg positivt til at kronprins Haakon forlover seg med Mette-Marit Tjessem Høiby, ifølge en meningsmåling som ble gjort av Opinion for Aftenposten i går kveld. 62 prosent av de 601 spurte mener det er positivt at kronprins Haakon skal forlove seg med Mette-Marit Tjessem Høiby. 17 prosent synes det er negativt, mens 21 prosent ikke har noen oppfatning om den varslede forlovelsen.

- Dette er en glad dag for alle som står dem nær, sier Sven Høiby, faren til Mette-Marit Tjessem Høiby. Utover det vil han ikke kommentere nyheten om at hans 27 år gamle datter kommer til å forlove seg med Norges kronprins.Tidligere har Mette-Marits far sagt dette til pressen: - Jeg har ingen sterk formening om giftermål, men jeg synes en forlovelse er naturlig å forvente seg. (NTB)

  • Vennene rundt kjæresteparet er bekymret for den lille sønnen til Mette-Marit. Han skjønner ikke hvorfor moren er avbildet i alle avisene. Mette-Marit har også selv bedt pressen være forsiktig med å eksponere sønnen. Hun beskytter sønnen med en gang pressen er til stede. Hun har uttalt til pressen at «dere kan ta bilder av hva dere vil, men ikke av sønnen min».
<B>2000:</B> Kronprins Haakon og kjæresten Mette-Marit på en benk på St. Hanshaugen i Oslo. - Mette-Marit er veldig hyggelig å ha som kjæreste, sier Haakon.