Lysbakken refser egen lønnsvekst

- Vi skal ikke ha 1 krone mer enn pensjonistene

Lønnsveksten til landets toppolitikere er altfor høy, mener SV-leder Audun Lysbakken. Han vil ha samme påslag som pensjonistene - 35 kroner i måneden.

FORBANNA: Dag Otto Øgle (75) var blant pensjonistene som aksjonerte utenfor Stortinget i forrige uke. Nå sier SV-leder Audun Lysbakken at politikerne ikke bør få mer i inntektsvekst enn pensjonistene får - men etter alt å dømme blir resultatet også i år på linje med lønnstakerne. Video og reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Politikerne skal ikke ha en krone mer enn pensjonistene får. Stortinget har nå gjennom sin behandling av trygdeoppgjørene gitt pensjonister med lave pensjoner mindre å leve for - år for for. Når Stortinget underregulerer pensjonene, må vi i det minste gjøre det samme med egne godtgjørelser, sier Lysbakken til Dagbladet.

FOR GOD: SV-leder Audun Lysbakken mener stortingsrepresentantene tjener for godt. Foto: Hans Arne Vedlog
FOR GOD: SV-leder Audun Lysbakken mener stortingsrepresentantene tjener for godt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Når Stortinget skal stemme over egen lønn 20. juni vil SV fremme et forslag om at landets toppolitikere i regjering og storting kun skal ha 35 kroner ekstra å rutte med i måneden. Det er hva NAV selv anslår at gifte og samboende minstepensjonister får i økt kjøpekraft som resultat av årets trygdeoppgjør.

Bestemmer lønna selv

I motsetning til pensjonister og andre lønnstakere er det Stortinget selv som fastsetter nivået på godtgjørelsene til stortingsrepresentantene samt statsministeren og regjeringens øvrige medlemmer.

Dette gjøres på bakgrunn av anbefalingene fra en ekstern lønnskommisjon og en innstilling fra Stortingets presidentskap. I år har politikerne bestemt seg for å legge seg på rammen fra lønnsoppgjøret, på 3,2 prosent.

Det innebærer et lønnspåslag på drøyt 31 000 kroner for stortingsrepresentanter, drøyt 45 000 kroner for statsrådene og drøyt 55 000 kroner for statsministeren og stortingspresidenten.

Etter lønnspåslaget vil stortingsrepresentantenes godtgjørelse ligge på 987 997 kroner i året og regjeringsmedlemmene 1 410 073 kroner per år. På toppen troner statsminster Erna Solberg og stortingspresident Tone W. Trøen som får samme årlige godtgjørelse, nemlig 1 735 682 kroner.

- Umusikalsk

SV-leder Audun Lysbakken mener det er mye som er umusikalsk ved utviklingen i politikernes lønninger.

- For det første blir det en reell behandling av vår lønn i Stortinget, men regjeringspartiene sørger for at det samme ikke lenger skjer med trygdeoppgjøret. I tillegg er det en folkelig uro der ute, fordi ulikheten i makt og rikdom øker. Da kan ikke politikerne i det ene øyeblikket snakke bekymret om dette, for så i det neste å stemme for at vi skal dra ytterligere ifra, sier han.

For SV har det lenge vært et poeng at stortingsrepresentantenes godtgjørelser bør måles i kroner og ikke prosent, for å unngå at påslaget blir større år for år.

- Prosenttillegg slår jo mye bedre ut for dem som tjener godt fra før, sier han.

Partiskatt

Det er ingen grunn til å vente at SV-forslaget vil få flertall, heller ikke lignende forslag om å stagge lønnsveksten som Rødt og Bjørnar Moxnes akter å fremme. For innstillingen fra presidentskapet er enstemmig, og der sitter alle Stortingets partier med unntak av MDG, Rødt, SV og KrF.

- Er det ikke lett for deg å framstå som moralsk høyverdig når du likevel får nyte godt av lønnspåslaget som de andre stemmer igjennom?

- I SV er det sammenheng mellom liv og lære. Vi har en partiskatt på 10 prosent som vi betaler inn.

- Men selv om dere har en partiskatt, så får du 3,2 prosent mer enn året før? Det er mer enn pensjonistene?

- Ja, men partiskatten gjør uansett at vi sitter igjen med betydelig mindre enn de andre.

Etter at lønnskommisjonen ble oppnevnt i 1996, har verken presidentskapet eller Stortinget i plenum avveket fra anbefalingen. Men i fjor skjedde dette. Da grep presidentskapet inn og overstyrte lønnskommisjonens innstilling til lønnsøkning for de folkevalgte.

- Det burde Stortinget gjøre igjen, mener Lysbakken.