Lysbakken refser egen lønnsvekst

- Vi skal ikke ha 1 krone mer enn pensjonistene

Lønnsveksten til landets toppolitikere er altfor høy, mener SV-leder Audun Lysbakken. Han vil ha samme påslag som pensjonistene - 35 kroner i måneden.

FORBANNA: Dag Otto Øgle (75) var blant pensjonistene som aksjonerte utenfor Stortinget i forrige uke. Nå sier SV-leder Audun Lysbakken at politikerne ikke bør få mer i inntektsvekst enn pensjonistene får - men etter alt å dømme blir resultatet også i år på linje med lønnstakerne. Video og reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Politikerne skal ikke ha en krone mer enn pensjonistene får. Stortinget har nå gjennom sin behandling av trygdeoppgjørene gitt pensjonister med lave pensjoner mindre å leve for - år for for. Når Stortinget underregulerer pensjonene, må vi i det minste gjøre det samme med egne godtgjørelser, sier Lysbakken til Dagbladet.

Når Stortinget skal stemme over egen lønn 20. juni vil SV fremme et forslag om at landets toppolitikere i regjering og storting kun skal ha 35 kroner ekstra å rutte med i måneden. Det er hva NAV selv anslår at gifte og samboende minstepensjonister får i økt kjøpekraft som resultat av årets trygdeoppgjør.

Bestemmer lønna selv

I motsetning til pensjonister og andre lønnstakere er det Stortinget selv som fastsetter nivået på godtgjørelsene til stortingsrepresentantene samt statsministeren og regjeringens øvrige medlemmer.

Dette gjøres på bakgrunn av anbefalingene fra en ekstern lønnskommisjon og en innstilling fra Stortingets presidentskap. I år har politikerne bestemt seg for å legge seg på rammen fra lønnsoppgjøret, på 3,2 prosent.

Det innebærer et lønnspåslag på drøyt 31 000 kroner for stortingsrepresentanter, drøyt 45 000 kroner for statsrådene og drøyt 55 000 kroner for statsministeren og stortingspresidenten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer