- Vi skal ikke tie ham

Med venners hjelp reddet Kamzy livet på Utøya 22. juli. Les hennes dagbok fra femte dag i retten.

LANG FREDAG: Terrortiltalte Anders Behring Breiviks beskrivelser av ugjerningene på Utøya er de mest groteske i en norsk rettssal noensinne. Tegning: Fedor Sapegin
LANG FREDAG: Terrortiltalte Anders Behring Breiviks beskrivelser av ugjerningene på Utøya er de mest groteske i en norsk rettssal noensinne. Tegning: Fedor SapeginVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAG 5:

Så er første uke over. Detaljene fra fredagen skriker og glefser mot oss.
De minner oss samtidig på at ingenting kan bli verre enn det som skjedde fredag 22/7. Detaljene får bare komme. Havet av sorg fra 22. juli kan ikke bli dypere, og vi skal ikke drukne i det.

Hvilket budskap ønsker vi å sende til verden? Det bør være at i et demokrati som Norge finnes ikke den verste straffen for terroristen i fengselsdommen han får, men i vissheten om at han vil bli gammel og se at Norge ikke utvikler seg i hans bilde. Breiviks ideologi vil nemlig aldri vinne fram.

En kritikk som har vært fremme i verdenspressen har gått på at Breivik har fått snakke fritt i rettssaken, og at han ikke vil få ytringsforbud i fengselet. Slik kan terroristen fortsette å spre sitt budskap, og på den måten oppnå det alle terrorister ønsker: Oppmerksomhet om seg selv og saken. Litt uanstendig av gjerningsmannen å lyve om at det ikke er pressefrihet i Norge — for det har vi, og sånn skal det være.

Media skriver nøyaktig det som skjer i rettssalen. Ideologien og hatet formidles med lavmælt stemme, en høflig framtoning og skinn av «vestkant-sosiolekt». Det han sier blir skrevet, sagt og diskutert i norske og internasjonale medier. Det skal vi ikke være redde for! Det han sier skal vi imøtegå med kunnskap og sunn fornuft — ikke med gevær og bomber. Såpass selvtillit har vi som samfunn.

Historien viser at ideologier av Breiviks støpning er dømt til å tape. Nazismen og Fascismen ble ikke bare marginalisert fordi Hitler-Tyskland ble bekjempet militært, men fordi folk sluttet å tro på ideologien. Gevær er faen meg ikke farligere enn ideene til de som bærer dem.

Han sier han ikke kan begripe eller forstå det, men er innforstått med at han har skapt mye lidelse for de pårørende og de etterlatte. Likevel ville han ha gjort alt — om igjen — om han kunne. Han angrer ikke. Et budskap som hans likesinnede sikkert ikke har gått glipp av.

Men vi kan ikke tie ham. Vi skal ikke tie ham — eller la ideene han forfekter få æren av å bli behandlet som viktige. Nettopp fordi vi vet at humanismen, demokratiet og kjærlighet til sannheten alltid vil stå sterkere. Det holder å se på historien. De store frihetskampene — for kvinners og homofiles rettigheter, for demokratiet, for selvstyre, mot slaveriet, for urbefolkninger og minoriteters rettigheter, for livssynsfrihet — har ikke først og fremst blitt vunnet med våpen, men med ideer som har vunnet fram og ført til mentalitetsendringer, i hode etter hode etter hode. Derfor er vi trygge.

Den som går tom for argumenter, fyller på med vold. Gjerningsmannen har gått tom for argumenter, ikke vi.

Selvfølgelig vil ikke kampen mot terroristens ideologi vinnes på autopilot. Det vil være et daglig arbeid. Ved å sette lit til folks sunne fornuft kan vi møte alle Breiviker i verden med den selvtilliten historien har gitt oss.

Breivik tror han har lykkes, men vi vet han har tapt.

Det skal vi vise ved å gi ham den straffen han fortjener: Et Norge for framtida med mangfold og samhold.

Kamzy

Les mer om Kamzy

- HAN TAPER, IKKE VI: Khamshajiny Gunaratnam skriver dagbok fra retten for Dagbladet. 
, Utøya overlevende og medskribent i Dagbladet under rettssaken. Foto: Christian Roth Christensen
- HAN TAPER, IKKE VI: Khamshajiny Gunaratnam skriver dagbok fra retten for Dagbladet. , Utøya overlevende og medskribent i Dagbladet under rettssaken. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer