- Vi skal ikke tie ham

Med venners hjelp reddet Kamzy livet på Utøya 22. juli. Les hennes dagbok fra femte dag i retten.

LANG FREDAG: Terrortiltalte Anders Behring Breiviks beskrivelser av ugjerningene på Utøya er de mest groteske i en norsk rettssal noensinne. Tegning: Fedor Sapegin
LANG FREDAG: Terrortiltalte Anders Behring Breiviks beskrivelser av ugjerningene på Utøya er de mest groteske i en norsk rettssal noensinne. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAG 5:

Så er første uke over. Detaljene fra fredagen skriker og glefser mot oss. De minner oss samtidig på at ingenting kan bli verre enn det som skjedde fredag 22/7. Detaljene får bare komme. Havet av sorg fra 22. juli kan ikke bli dypere, og vi skal ikke drukne i det.

Hvilket budskap ønsker vi å sende til verden? Det bør være at i et demokrati som Norge finnes ikke den verste straffen for terroristen i fengselsdommen han får, men i vissheten om at han vil bli gammel og se at Norge ikke utvikler seg i hans bilde. Breiviks ideologi vil nemlig aldri vinne fram.

En kritikk som har vært fremme i verdenspressen har gått på at Breivik har fått snakke fritt i rettssaken, og at han ikke vil få ytringsforbud i fengselet. Slik kan terroristen fortsette å spre sitt budskap, og på den måten oppnå det alle terrorister ønsker: Oppmerksomhet om seg selv og saken. Litt uanstendig av gjerningsmannen å lyve om at det ikke er pressefrihet i Norge — for det har vi, og sånn skal det være.

Media skriver nøyaktig det som skjer i rettssalen. Ideologien og hatet formidles med lavmælt stemme, en høflig framtoning og skinn av «vestkant-sosiolekt». Det han sier blir skrevet, sagt og diskutert i norske og internasjonale medier. Det skal vi ikke være redde for! Det han sier skal vi imøtegå med kunnskap og sunn fornuft — ikke med gevær og bomber. Såpass selvtillit har vi som samfunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer