SV bekymret for Putin

- Vi skal ikke være naive

Partiet hevder regjeringen nedprioriterer Nord-Norge, og foreslår å øke pengebruken på Hæren. Forsvarsdepartementet ønsker SV velkommen etter. 

PUTIN BEKYMRER KASKI: Russlands president Vladimir Putin må vite at Norge er sterke i nord, sier SV. Regjeringen sier partiet kan puste lettet ut. Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV  
PUTIN BEKYMRER KASKI: Russlands president Vladimir Putin må vite at Norge er sterke i nord, sier SV. Regjeringen sier partiet kan puste lettet ut. Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SV er bekymret for regjeringens politikk overfor Russland. Partiet mener den nye langtidsplanen for Forsvaret svekker Hæren og Forsvarets samlede posisjon i Nord-Norge.

- Vi ser en utvikling i Russland hvor evne og vilje til å bruke militærmakt øker. Samtidig svekker regjeringen Hærens posisjon i nord og øker vår avhengighet til NATO, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski.

Hun sikter da blant annet til basene regjeringen har valgt å legge ned i langtidsplanen, som også inkluderer 165 milliarder ekstra til Forsvaret over 20 år.

Langtidsplan for Forsvaret

* Regjeringens langtidsplan for Forsvaret angir hovedlinjene, forsvarspolitiske mål, oppgaver, ambisjonsnivå og økonomiske rammer 20 år fram i tid. Den forrige langtidsplanen ble lagt fram i 2012.

* I fjor høst la forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fram sin fagmilitære anbefaling til langtidsplanen. Han ba om minst 175 milliarder ekstra de kommende 20 årene, for å bevare forsvarsevnen.

- Det er uheldig med tanke på vår forsvarsevne - for den svekkes nå. Og signalene regjeringen sender. Vi må vise tydelig overfor Russland at Norge skal ha en sterk tilstedeværelse i nord, at vi ikke skal skape vakuum i områdene som grenser til Russland. Vi må ikke være naive, fortsetter Kaski.

Hun ønsker spesielt å invitere i Hæren, og mener regjeringen prioriterer kampfly og effektivisering framfor styrke på grenseområdene mot Russland.

Lover penger

Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Sentralisering og effektivisering er blant tiltakene som skal sørge for et slagkraftig norsk Forsvar, slik regjeringen ser det.

Kaski er ikke enig. Hun mener det norske Forsvaret svekkes med dagens nye politikk. SV har nå et landsstyrevedtak som slår fast at partiet ønsker å øke pengebruken til Hæren i Nord-Norge, for å vise muskler overfor Putin.

SV i Nord-Norges forslag for Forsvar i nord

* At det skal etableres en mekanisert stridsgruppe ved Garnisonen i Porsanger

* 339 skvadron med Bell-helikoptre for støtte til Hæren forblir på Bardufoss.

* Forlenge levetiden på Orionflyene og at disse skal ha base på Andøya

* At det tidligere vedtaket om å flytte Generalinspektøren for luftforsvaret til Reitan skal gjennomføres

- Vi må videreføre linja med god dialog med Russland og sterk tilstedeværelse i nord. SV vil prioritere å bruke midler til flere baser i Nord-Norge og styrke tilstedeværelsen langs kysten, lover Kaski.

SV-toppen er også klar på at partiet hennes ønsker å bruke mindre penger på de omdiskuterte F35-jagerflyene, og at regjeringen nå gjør seg alt for avhengig av at NATO kommer oss til unnsetning i en eventuell konfliktsituasjon.

Ønsker SV velkommen etter

I Forsvarsdepartementet ønskes SV velkommen etter, samtidig som departementet mener Kaski har misforstått.

- Det er svært gledelig at SV vil styrke forsvaret, men kommentaren om at den nye langtidsplanen ikke styrker forsvaret i Nord må være basert på en misforståelse, hevder Øystein Bø, statssekretær i Forsvarsdepartementet.

(Saken fortsetter under bildet)

LANGTIDSPLANEN: Slik ser framtidens norske Forsvar ut. Foto: Regjeringen
LANGTIDSPLANEN: Slik ser framtidens norske Forsvar ut. Foto: Regjeringen Vis mer

Bø sier langtidsplanen for Forsvaret legger opp til å øke bemanningen i den operative delen, og lover økt militær tilstedeværelse, da spesielt i nordområdene.

- Nord-Norge vil derfor få større militær aktivitet enn i dag. Regjeringen overfører også stillinger fra sør til nord slik at Nord-Norge får en relativ økning i forhold til Sør-Norge. Nord-Norge har stått helt sentralt i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk siden krigen. Slik er det også i den nye langtidsplanen for Forsvaret, sier Bø.

- Vi fikk ikke styre alt selv

Bø legger til at SVs kritikk av regjeringen i dag er noe spesiell, ettersom partiet «i alle år har foreslått å kutte forsvarsbudsjettene».

Kaski er ikke enig i det, og minner om at SV ikke akkurat fikk styre Norge alene da de regjerte sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- SV satt jo i regjering i åtte år, Kaski. Prioriterte dere Nord-Norge den gang?

- Det vil sikkert være delte meninger om det, jeg mener vi har vært en talsperson for dette lenge, men så fikk vi jo ikke styre alt selv heller. Uansett ser vi at dette behovet gjør seg stadig mer gjeldende.

SV-TOPP: Kari Elisabeth Kaski er selv fra Nord-Norge og er bekymret for regjeringens forsvarspolitikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SV-TOPP: Kari Elisabeth Kaski er selv fra Nord-Norge og er bekymret for regjeringens forsvarspolitikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer