SV bekymret for Putin

- Vi skal ikke være naive

Partiet hevder regjeringen nedprioriterer Nord-Norge, og foreslår å øke pengebruken på Hæren. Forsvarsdepartementet ønsker SV velkommen etter. 

PUTIN BEKYMRER KASKI: Russlands president Vladimir Putin må vite at Norge er sterke i nord, sier SV. Regjeringen sier partiet kan puste lettet ut. Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV  
PUTIN BEKYMRER KASKI: Russlands president Vladimir Putin må vite at Norge er sterke i nord, sier SV. Regjeringen sier partiet kan puste lettet ut. Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SV er bekymret for regjeringens politikk overfor Russland. Partiet mener den nye langtidsplanen for Forsvaret svekker Hæren og Forsvarets samlede posisjon i Nord-Norge.

- Vi ser en utvikling i Russland hvor evne og vilje til å bruke militærmakt øker. Samtidig svekker regjeringen Hærens posisjon i nord og øker vår avhengighet til NATO, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski.

Hun sikter da blant annet til basene regjeringen har valgt å legge ned i langtidsplanen, som også inkluderer 165 milliarder ekstra til Forsvaret over 20 år.

- Det er uheldig med tanke på vår forsvarsevne - for den svekkes nå. Og signalene regjeringen sender. Vi må vise tydelig overfor Russland at Norge skal ha en sterk tilstedeværelse i nord, at vi ikke skal skape vakuum i områdene som grenser til Russland. Vi må ikke være naive, fortsetter Kaski.

Hun ønsker spesielt å invitere i Hæren, og mener regjeringen prioriterer kampfly og effektivisering framfor styrke på grenseområdene mot Russland.

Lover penger

Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Sentralisering og effektivisering er blant tiltakene som skal sørge for et slagkraftig norsk Forsvar, slik regjeringen ser det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer