- Vi skal ikke være naive

Norge skjerper tonen mot USA etter overvåkningsanklager.

Det er helt uakseptabelt dersom USA overvåker ambassader, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet. Foto: UPI/Kevin Dietsch/NTB Scanpix
Det er helt uakseptabelt dersom USA overvåker ambassader, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet. Foto: UPI/Kevin Dietsch/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt uakseptabelt dersom USA overvåker ambassader, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

Den rødgrønne regjeringen har til nå vært tilbakeholden med å kritisere USA etter avsløringene om overvåkingsprogrammet Prism. Men etter at det tyske magasinet Der Spiegel denne helga skrev at EUs utenriksstasjoner i New York og Washington har blitt overvåket av amerikanerne, skjerper Lønseth tonen.

- Anklagene om at USA har overvåket ambassader er svært alvorlige. Stemmer de, er det helt uakseptabelt, sier statssekretær Pål Lønseth til Klassekampen.

- Vi har allerede hatt samtaler med det amerikanske justisdepartementet om saken. Vi skal ikke være naive, og vi ønsker å fortsette samtalene med amerikanerne for å finne ut mer, sier han.

SVs Aksel Hagen er blant dem som reagerer kraftig på avsløringene. Han mener den rødgrønne regjeringen til nå har vært altfor tilbakeholden i sin reaksjon mot Washington.

- Det er veldig oppløftene at EU-parlamentets president gir klar beskjed om at dette ikke går an. Det betyr at vi har mulighet til å mobilisere en bevegelse i Europa. Her må vi gå sammen med EU, sier Hagen.

Lønseth er positiv til det.

- Det er åpenbart naturlig at vi setter oss ned med våre europeiske allierte og snakker om disse spørsmålene. Hvis ambassader har blitt overvåket, er det opplagt ikke noe en skal finne seg i, sier han.

(NTB)