- Vi skal kanskje vaske en gås i dag

Ikke en eneste oljeskadd fugl er vasket ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND (Dagbladet): Det var et sydende liv på havna i Langesund onsdag morgen. Flere telt er satt opp, og inne i teltene sitter oljetilsølte sjøfugler i tildekkede kasser.

Men til tross for aktiviteten har enda ikke selve vaskingen av sjøfuglene begynt.

I tillegg til heimevernsoldater og arbeidere fra Kystverket, tråler frivillige naturvernere kledd i hvite og gule plastdresser området. De bærer fuglemat, renser matskåler og utstyr.

GULLGÅSA: Denne krabaten skal kanskje vaskes fri for olje i løpet av dagen. Foto: Per Flåthe
GULLGÅSA: Denne krabaten skal kanskje vaskes fri for olje i løpet av dagen. Foto: Per Flåthe Vis mer

Fått inn 60 fugler
- Vi har nå fått inn rundt 60 fugler, og de fleste ser bra ut. Vi mister heldigvis ikke mange fugler, sier Hildegunn Bjelde, som jobber frivillig for Norges Naturvernforbund, til Dagbladet.

- Vi skal kanskje vaske en grågås i dag, sier den faglig ansvarlige for rehabiliteringen, Karen Tvedt fra SWAN, til Dagbladet.

HÅPER Å VASKE GÅS I DAG: Karen Tvedt fra SWAN har ikke begynt. Foto: Arna Vikanes Sørheim
HÅPER Å VASKE GÅS I DAG: Karen Tvedt fra SWAN har ikke begynt. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

- Gåsa, som har fått kallenavnet Gullgåsa, har vært her siden mandag. Det er nå over 48 timer, og dersom blodverdien ser bra ut i dag, er den klar til å vaskes.

Store skader
Vaskingen er sannsynligvis den mest oppsiktsvekkende delen av rehabiliteringen, men naturvernerne er nøye med å påpeke at den bare er en liten del av prosessen. Før dette begynner må fuglene hvile og stabiliseres.

BLIR MATET: Fuglene har måttet tåle harde påkjenninger, og må mates for hånd. Foto: Arna Vikanes Sørheim
BLIR MATET: Fuglene har måttet tåle harde påkjenninger, og må mates for hånd. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

- Olja ødelegger strukturen i fjærdrakten deres, forklarer Tvedt.

- Dette betyr at de ikke kan bære på vann, finne næring, drikke eller holde på varme. De blir kalde inn til huden. Når de kommer inn til oss er de dehydrerte, og må varmes opp, få ro, væske, mat og så videre.

OLJESKADET: Men denne sjøorre freser mot kameraet, og viser med det tegn til sunn, naturlig atferd. Foto: Arna Vikanes Sørheim
OLJESKADET: Men denne sjøorre freser mot kameraet, og viser med det tegn til sunn, naturlig atferd. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

Bjelde forklarer at fuglene får sondenæring med saltvann og mineraler som kroppen trenger for å bevare fuktigheten, på samme måte som dehydrerte småbarn. Hun sier at fuglene tidligst er klare til å vaskes 48 timer etter at de kommer inn på fuglemottaket, men det kan også gå tre til fire dager.

Vurderer hver fugl
- Vi ser på og vurderer hver fugl. Er den bra nok, tar den til seg næring, har den fortsatt diaré, alt dette spiller inn på beslutningen om den skal vaskes, sier Bjelde.

BISTÅR:- Jeg gir dem gamle håndklær, putetrekk og vaskefiller, sier Kjellaug Ødegård (80) til Dagbladet. Foto: Arna Vikanes Sørheim
BISTÅR:- Jeg gir dem gamle håndklær, putetrekk og vaskefiller, sier Kjellaug Ødegård (80) til Dagbladet. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

Mens de hviler og venter på vaskeprosessen, sitter fuglene i store trekasser med seks til sju fugler i hver kasse. De mates fire ganger i døgnet med reker og fisk.

De siste dagene har det vært mye diskusjon om hva som bør gjøres med fuglene, om man skal forsøke å redde dem eller avlive dem.

MÅ HOLDE SEG I RO Disse to måkene er blant de mange oljeskadde fuglene som trenger behandling før de kan returnere til naturen. Foto: Arna Vikanes Sørheim
MÅ HOLDE SEG I RO Disse to måkene er blant de mange oljeskadde fuglene som trenger behandling før de kan returnere til naturen. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

- Forferdelig
Kjellaug Ødegård (80) bor en kilometer fra havna, og er ikke i tvil om hva hun mener.

- Jeg synes det som har skjedd er forferdelig. Jeg vet ikke om fuglevaskingen hjelper, men det er i alle fall bra at de prøver.

Hun kommer gående med tre stappfulle bæreposer hun avleverer utenfor et av fugleteltene.

- Jeg hørte at de trenger filler til å tørke fuglene, så jeg gir dem gamle håndklær, putetrekk og vaskefiller, sier Ødegård til Dagbladet. 

I dag kommer miljøvernminister Erik Solheim til Langesund. Her skal han sannsynligvis få holde en oljeskadet sjøfugl.