Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal klare oss selv, sier Märtha

Märtha Louise har ikke fått ammetåke ennå. Hun kaller sin nydfødte en fredsdue og anbefaler varmt akupunktur under fødselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En overlykkelig mor, en far så stolt som en hane og en frisk og sunn verdensborger som er født inn i offentlighetens ubarmhjertige søkelys.

Slik så det ut da NTB fikk møte prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og hovedpersonen Maud Angelica på Rikshospitalet fredag, dagen før den vesle familien drar hjem til et mest mulig normalt liv.

Klare seg selv

- Vi skal klare oss selv som småbarnsforeldre flest, uten hjelp fra alle dem som er rundt oss her, sier de to bestemt.

Maud Angelica sov seg fredelig gjennom den ene fotoseansen og samtalen etter den andre, uten det minste tilløp til verken skrik, gulp eller rap. Altså et såkalt snilt barn?

- Hun er ganske mye våken også, og sier fra når det er noe hun vil ha. Stort sett ikke så veldig høylytt. Men hun kan være høylytt, sier Märtha Louise.

- Hun har temperament. Det er det ingen tvil om. Hun er veldig god og sterk samtidig. Confident, sier Ari Behn.

Et lite fenomen

«Og sjøl var vi det nydeligste noen hadde sett, med auer der det blåveisblå og natta gikk i ett. Et mesterverk, et lite fenomen - som midtpunkt låg vi klart som nummer en».

Slik skrev Alf Prøysen om livet som nyfødt, og bedre kan Maud Angelicas møte med den store verden neppe beskrives.

- Kan en nå slå fast hvem hun ligner mest på?

Et øre og en tå

- Hun ligner veldig på moren. Vi har sett på bilde av Märta som nyfødt. Det er som et speilbilde, der alt er helt likt. Det er også litt av kronprins Haakon i henne. Jeg har fått et øre, sier Ari.

- Og en lilletå, føyer Märtha til.

Det sovende spedbarnet demonstrerte ikke øyefargen, som er blå rett etter fødselen. Hun har mørkt hår, var svøpt i hvitt og pyntet med en nål formet som en fredsdue.

- Den har hun fått fra kongen og dronningen. Hun er en fredsdue som er kommet til oss, sier Märtha.

Märtha Louise er i god form og var blid og opplagt da hun hadde sitt første møte med mediene etter fødselen, bak et skjermbrett i en godt beskyttet korridor på Rikshospitalet. Hun sier at fødselen og de første dagene ikke har vært mer slitsomme enn ventet, og at hun var godt forberedt på det som skulle skje.

- Vidunderlig

- Det hele er bare fantastisk. Vidunderlig, sier hun, og takker for alle lykkønskningene og de positive reaksjonene som har strømmet til dem de siste dagene.

Hun sier at ammetåken ennå ikke har tatt overhånd, selv om ammingen normalt tar seg opp fra den tredje dagen. Fra ansatte ved prinsessens fløy får NTB bekreftet at alt utvikler seg fullstendig normalt med både mor og barn - også at hun som førstegangsfødende forlater sykehuset den fjerde dagen etter fødselen.

Barnedåpen er under planlegging. Märtha Louise sier at tid og sted ennå ikke er helt bestemt, men at dette vil bli kunngjort om kort tid.

Kroppen bestemte

- Helsen er god og alt fungerer som det skal?

- Det virker slik. For meg har det vært en flott opplevelse under svangerskapet og selve fødselen å overgi seg til kroppen. Den vet nøyaktig hva den skal gjøre, og den gjør det. Fornuften skjønner også at den må ha tillit til kroppen, mens vi ellers er vant til at fornuften har det siste ordet.

- Vil du anbefale andre kvinner å føde med akupunktur?

- Det var bestemt i god tid på forhånd, og det fungerte veldig bra for meg. Akupunktur er fullt akseptert og blir mer og mer vanlig ved fødsler. Jordmødre ved mange sykehus har utdannelse i akupunktur. Dette gjør en i stand til å delta i hele prosessen på en annen måte enn under sterk bedøvelse, og det er jo en fantastisk opplevelse. Jeg ønsket å ha en mest mulig naturlig fødsel, både for meg som kvinne og for barnets del. Men jeg kunne selvsagt fått epidural eller andre hjelpemidler om det hadde vært nødvendig, og jeg har ingen motforestillinger mot det, sier Märtha Louise.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media