Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal løse krisen sammen

Dansk imam foreslår uavhengig kommisjon for å løse konflikten om Muhammed-karikaturene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet.no) - Det er ikke for sent. Vi må arbeide hardt for å slukke denne brannen, sa Abu Laban under fredagsbønnen her i København i ettermiddag.

Skohyllene var fulle og de flere hundre fremmøtte muslimene måtte legge ut sine bønnetepper helt ut i gården utenfor, da imamen holdt sin fredagsbønn i Det islamske trossamfunns lokaler nordvest i den danske hovedstaden, der også et massivt oppbud av internasjonale pressefolk og fotografer deltok.

Den danske imamen foreslo i en følelsesladet bønn at det nedsettes en uavhengig kommisjon med representanter fra Danmark og Midtøsten for å løse krisen i kjølvannet av at Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturtegninger av Muhammed, skriver Ritzau.

- Vi aldri gå med på kompromiss om vår profet, Muhammed, sa Abu Laban og fikk et rungende «Gud er stor» til svar fra forsamlingen. Han la stor vekt på at Muhammed og Koranen er hellig for muslimer, og at publiseringen av karikaturene derfor var svært krenkende for danske muslimer.

- Jeg er dypt såret, sa imamen.

Hele den danske presse var møtt frem, men også norske, svenske, finske, britiske, tyske og franske journalister skapte trengsel i moskeen.

Men tross at den danske regjeringen tidligere i dag har uttrykt håp om at imamene under fredagsbønnen skulle mane sine tilhengere til ro, kunne slagordene mot Danmark og Norge fremdeles høres fra Jerusalem til Jakarta i ettermiddag.

- Fordømmelser er ikke nok, man må svare igjen med ild, ropte rasende demonstranter utenfor al-Aqsa-moskéen i Jerusalem. Slagordene startet rett etter fredagsbønnen i moskéen, der en imam kalte karikaturene for et angrep på Islam.

FREDAGSBØNN: Abu Laban ba om at det måtte nedsettes en uavhengig kommisjon. Foto: Scanpix/AP
FREDAGSBØNN: Abu Laban ba om at det måtte nedsettes en uavhengig kommisjon. Foto: Scanpix/AP Vis mer

I Jakarta stormet demonstranter den danske ambassaden under rop om at «Gud er stor».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!