- Vi skal opp på sju prosent

Venstre med hårete mål for stortingsvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): - Vi har satt oss ett mål: Vi skal klare å øke partiet med 0,7 prosentpoeng fra forrige valg, opp til sju prosent. Det er helt klart innen rekkevidde.

Det sa Venstre-leder Trine Skei Grande i en oppsummerende pressebrief på tampen av helgas Venstre-landsmøte. Hun var imidlertid klar på at veien fram til de forgjettede sju prosentene, er lang.

- Det er en stor jobb. Men det er en jobb vi er klar for å ta, slo hun fast.

For valget hun snakket om, er kommunevalget i 2011 da partiet fikk 6,3 prosent av stemmene.

Ved forrige stortingsvalg, i 2009, havnet partiet under sperregrensa på 3,9 - og mistet åtte stortingsmandater.

- Skei Grande, hvem skal du stjele velgere fra?

- Problemet vårt nå, er at vi stjeler velgere fra mange, men vi mister velgere til Høyre. Så det må vi stoppe.

Vil unnslippe tosomheten på tinget- I dag består Venstres stortingsgruppe av bare to personer. Og Skei Grandes hovedmål er å unnslippe tosomheten på Stortinget.

- Det viktigste for oss er å få inn en stor gruppe, så vi får tyngde til å påvirke politikken. Oppgave er nummer én er en stor gruppe, som har mulighet til å trykke på i forhandlingene.

På spørsmål om det betydde at hun ikke vill gå inn i regjering om partiet ikke skulle klare å vokse, svaret Venstre-lederen:

- Jeg syns det er arbeidsomt å bare være to i gruppa, og skulle gjerne ha vært flere. Men dette avhenger også av makten til mandatene. Det er alltid de siste mandatene i et flertall som er mest verdt. 

- Et utrolig radikalt program IPå smørsmål om hvordan Venstre skal nå de sju prosentene, viser Skei Grande til den nye Venstre-politikken.

SJU PROSENT: Venstre-ledelsen, her med nestleder Ola Elvestuen, partileder Trine Skei Grande, og første nestleder Terje Breivik, har satt seg som mål å få sju prosent av stemmene til høsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SJU PROSENT: Venstre-ledelsen, her med nestleder Ola Elvestuen, partileder Trine Skei Grande, og første nestleder Terje Breivik, har satt seg som mål å få sju prosent av stemmene til høsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi skal vise fram et Venstres miljøpolitikk, som er en offensiv kollektivsatsing. Vi skal vise hvordan vi skal gjøre skolen bedre ved å gjenreise respekten for læreren og få flere gode lærere inn i klasserommet. Og så skal vi vise næringspolitikken vår, og at vi er en forskjell fra Høyre også inennfor velferd  i vår kamp mot fattigdom blant barn og i vår kamp for å beholde de sterke velferdsordningen framover.

I dag ble Venstres nye stortingsprogram ferdigbehandlet. Partiet gikk blant annet imot surrogati, men sa ja til eggdonasjon. Venstre har også gått inn for å sertifisere lærere, kjønnsnøytral verneplikt og vin i butikk. Partilederen menter det er et «utrolig offensivt og radikalt program» landsmøtet har vedtatt.

Du kan lese hele Venstres nye stortingsprogram her.

På Dagbladet forrige partibarometer fikk Venstre en oppslutning på 5,1 prosent. Venstres foretrukne regjeringsalternativ, som er Høyre, Venstre og KrF, hadde en samlet oppslutning på 44,4 prosent - som ville gitt 77 stortingsmandater. Målingen ga 66 mandater til den sittende rødgrønne koallisjonen, mens Høyre og Frp stakk av med 87 mandater - nok til å danne stortingsflertall alene.

- Hvor realistisk er egentlig det foretrukne regjeringsalternativet ditt?

- Det er i hvert fall dramatisk mer sannsynlig en fortsatt rødgrønn regjering.