«Vi skal overleve»

Andreas Hermos far forteller om minnene, redningsaksjonen og sønnens siste ord.

<strong>SNAKKET UT I DAG:</strong> «Tommen» Hermo, far til Andreas Jensen Hermo, møtte pressen i dag. Han var selv med på redningsaksjonen der sønnen og åtte ungdommer på scootertur ble møtt av en enorm vinterstorm. MMS-foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SNAKKET UT I DAG: «Tommen» Hermo, far til Andreas Jensen Hermo, møtte pressen i dag. Han var selv med på redningsaksjonen der sønnen og åtte ungdommer på scootertur ble møtt av en enorm vinterstorm. MMS-foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMMERFEST/OSLO (Dagbladet): Andreas Jensen Hermo, Stian Johansen og Mats Larsen, alle 18 og fra Hammerfest, ble i går funnet omkommet etter en tragisk scootertur fra hytteområdet Skaidi i Kvalsund kommune.

Andreas hadde nå flyttet tilbake til Hammerfest etter flere år sørpå, og tilbragte mye tid med sin far - «Tommen» Hermo.

Snakket åpent I dag valgte «Tommen» Hermo å fortelle pressen om sine følelser etter det som har skjedd.

Hermo forteller at sønnen lenge forsøkte å holde motet oppe, og at han manet de andre ungdommene til kamp. Andreas, forteller faren, erklærte mens snøstormen sto på:  

- Vi skal overleve!

De ni hadde vært på hyttetur, før de reiste ut for å kjøre scooter. De hadde etter å ha kjørt ei stund bestemt seg for å reise til ei åpen turisthytte et lite stykke borte, der de antas å ha signert i gjesteboka.

Og det var på vei hjem fra denne hytta at de møtte de voldsomme vinterstormene.

- Det skulle egentlig ha vært en 15 minutters tur. Men på grunn av været kjørte de i motsatt retning av det de skulle, forteller «Tommen» Hermo.

En fighter Andreas Jensen Hermo var iført scooterjakke og overtrekksbukse da følget dro ut på tur. Han fant ikke scooterbuksa si før de ni la ut på tur.

- Det siste Andreas sa var «jeg kommer til å dø». Og han ville ikke dø, forteller en sterkt preget fra «Tommen» Hermo.

<strong>FUNNET DØD:</strong> Taekwondo-talentet Andreas Hermo (18). Foto: Privat
FUNNET DØD: Taekwondo-talentet Andreas Hermo (18). Foto: Privat Vis mer

Sønnen fylte 18 26. februar. Han elsket livet og treninga - og hadde allerede som 15-åring vunnet bronsje i taekwondo-EM.

- Han var en fighter, husker faren.

«Tommen» Hermo og to andre foreldre var selv med på redningsaksjonen.  

Et helvete - Været var så ille at jeg  ikke en gang klarte å ta av meg hjelmen, forteller han.

- Vi møtte et helvete da vi kom opp på fjellet. 

Far Hermo er opptatt av at bedre merking av scooterløypene kunne gitt et helt annet utfall.

- Alle løypene i området er offisielt åpne, men likevel var det nesten ikke løypestikker. Det er heller ikke skiltet i det hele tatt, påpeker han.

- Jeg vil ikke klandre noen, men bare si fra slik at det kan bli bedre. Når det er slik vær som det var, føyker skutersporene igjen på sekunder. I Østmarka i Oslo står det skilt, hvorfor kan det ikke stå skilt i skuterløypene her? Jeg fatter det ikke, sier «Tommen» Hermo. og legger til:

Skrevet ut - Jeg håper ikke vi får flere slike episoder, men jeg frykter det.

De seks overlevende ble i dag skrevet ut av sykehus.

<strong>FUNNET DØD:</strong> Den erfarne scooter-føreren Mats Larsen. Foto: Privat
FUNNET DØD: Den erfarne scooter-føreren Mats Larsen. Foto: Privat Vis mer

Ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) i Hammerfest opplyser til NTB at kommunens hjelpeapparat står klart til å ta seg av både de overlevende og de pårørende.

- Vi har et veldig godt samarbeid med sykehuset, men etter hvert er det kommunen som tar over og skal følge opp, sier Jakobsen.

- Vi er innstilt på å gjøre det vi kan. De overlevende og pårørende har hatt sterke opplevelser, og vi må stille opp med den omsorg og de helsetjenestene vi kan.

<strong>FUNNET DØD:</strong> Elevverneombudet Stian Johansen. Foto: Privat
FUNNET DØD: Elevverneombudet Stian Johansen. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer