Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal redusere klimagassutslippene

I sin siste tale om rikets tilstand vil Bush stoppe klimaendringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt holdt president George W. Bush sin siste «rikets tilstand»-tale. Størsteparten av USAs politiske elite, inkludert flere av presidentkandidatene til valget i november, var samlet i Washington D.C.

Les hele talen her.

Vil bryte opp politisk stillstand

Hans talsmann varslet en offensiv tale, med vekt på politikkutforming og konkret handling. Men  Av de få tilbakeblikkene i talen var et kraftig forsvar av invasjonen av Irak.

Både Bush og det demokratiske flertallet i Kongressen er i en vanskelig situasjon. Demokratene utfordrer ham stadig med forslag for å forandre amerikansk politikk. 

Ettersom presidenten har forkastet flere av forslagene har det først til en stillstand i politikken.

- Kommer Kongressen med et forslag som inneholder øte skatter, så legger jeg ned veto, truet han i dagens tale.

Det er en svekket president som holder sin siste tale, mens alle lurer på hvem som vil overta posten etter valget i november i år.

Likevel trakk han fram to av sakene som nesten er garantert å bli store temaer når demokratene og republikanerne har sine kandidater klare: Skattnivået og Irak-krigen.

Selv vil han senke skattene, men fortsette engasjementet i Irak.

Som i fjor startet han talen med å oppfordre demokratene og republikanerne til å samarbeide på tvers av partilinjene. Bare slik kan hans siste måneder bli husket som en periode der lover og reformer ble vedtatt, ikke bare forkastet eller utsatt til etter presidentvalget i november.

USA skal lede i klimakampen

En del av presidentens tale var dedikert til klimagassutslipp og global oppvarming. USA er verdens andre største CO2-synder, etter Kina. Uten USA som pådriver regnes det som usannsynlig at en solid global avtale om kutt av klimagassutslipp kan nås.

- La oss finne teknologi som gjøre karbonfangst (klimagassen CO2, red. anm.) mulig, sier Bush.

Han vil også satse på fornybar energi og «utslippsfri kjernekraft».

USAs store bilpark slipper ut enorme mengder klimagasser, og står i veien for målet om å gjøre USA uavhengig av olje fra utlandet.

- Vi trenger fornybare drivstoff til framtidas kjøretøy, sier Bush, med henvisning til blant annet biodrivstoff som etanol.

USA har de siste årene skiftet fra å opponere mot bindene avtaler om klimagasser til å  anerkjenne FNs klimapanel sine konklusjoner om menneskeskapt global oppvarming, under Bali-toppmøtet i desember 2007.

Energisikkerhet og miljø

I talen setter presidenten klare målsettinger for USAs engasjement.

- Vi skal gå inn for en avtale for å bremse, stoppe og til slutt redusere klimagassutslippene, sier Bush.

I fjor sto behovet for energiuavhengihet i fokus: «Vi har vært avhengige av olje for lenge. Dette gjør oss sårbare. Vi trenger mer sol- og vindkraft, atomkraft og renset kullkraft for å sikre strømforsyningene.», sa Bush i januar 2007.

I nattens tale lanserer han USA som et foregangsland i kampen for å kutte klimagassutslipp og begrunnet det med faren for klimaendringer.

Bush vil etablere et nytt fond for miljøvennlig teknologi, som skal lette overføringen av ren teknologi til land som Kina og India. USA skal skyte inn 11 milliarder kroner i dette klimafondet over de neste tre årene.

- Fienden er fremdeles farlig

W. Bush trekker fram framgangen i Irak i talen. Det siste året har antallet selvmordsaksjoner og angrep mot amerikanske styrker i Irak gått ned flere steder. Delvis skyldes dette at USA finansierer og gir våpen til flere irakiske grupperinger som slåss mot opprørere.

Men selv om USA nå vil hente store tropper hjem fra Irak, understreker han at engasjementet ikke er over, og at skuldrene ikke kan senkes.

- Fienden er fremdeles farlig, sier Bush.

Kampen mot terroristorganisasjonen som tok på seg skylden for aksjonen i New York 11. september 2001 er et av flere omfattende punkter i talen. Presidenten mener situasjonen i Irak bedres, og at fienden er på retrett.

- Al-Qaida er på flukt i Irak, og denne fienden vil bli slått, sier Bush.

Han trakk også fram skolegang for jenter som et positivt resultat av engasjementet i Irak. Dette til tross for at FN rapporterer om synkende skoldeltakelse for jenter, og at dette kan føre til et utdanningsgap mellom kjønnene.

- Økonomisk usikkerhet

Den amerikanske økonomien skjelver. Mange tusen familier sliter med å betjene lånene sine, børsene har stupt etter nyttår og den kostbare krigføringen i Irak ikke ser ut til å ende i nær framtid.

Bush vedgår at amerikansk økonomi har problemer, men vil berolige amerikanske husholdninger med at problemene er forbigående.

- Vår økonomi er inne i en periode med usikkerhet, men i det lange løp kan amerikanerne ha tillit til fortsatt økonomisk vekst, sier Bush.

Han oppfordrer Kongressen til raskt å vedta en tiltakspakke som skal stimulere amerikansk økonomi.

Bush ønsker å møte utfordringene med en økonomisk skattelette, men får kritikk av senator Obama for å ikke gjøre nok.

- Vi må ha en tiltakspakke nå, men på sikt på det gjøres mye mer, sier Obama i en kommentar til CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media