GIR KOMMUNENE KONTROLLANSVAR: Helseminister Bent Høie vil ikke godta at kommunene toer hendene sine når fastleger bryter loven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
GIR KOMMUNENE KONTROLLANSVAR: Helseminister Bent Høie vil ikke godta at kommunene toer hendene sine når fastleger bryter loven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

- Vi skal røyke dem ut

Slik blir helseminister Bent Høies strenge regime rundt reservasjonslegene. Legene kan miste jobben om de ikke følger hans nye lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie bruker høringsperioden til å bygge et strengt regime rundt reservasjonslegene.

- Hovedhensikten er å røyke ut og få fram hvilke leger som reserverer seg mot alt fra p-piller og assistert befruktning til abort, og som har så sterke motforestillinger at de ikke vil ha samtaler om abort eller henvise til abort, sier helseministeren til Dagbladet.

Kan bli oppsagt Nå vil han gi han å gi kommunene kontrollansvar. Leger som begår lovbrudd, kan miste jobben.

- Kommunene skal sende kopi av alle reservasjonsavtaler til fylkesmannen og sørge for at det blir lagt ut informasjon på Helsenorge.no om hvilke leger som reserverer seg. Kommunen skal ha ansvar for kontroll og oppfølging. Hvis reservasjonslegene reserverer seg uten avtale, eller mot andre spørsmål enn henvisning til abort, skal kommunene gi beskjed om at det ikke er akseptert. Hvis de nekter å innrette seg, skal kommunene følge arbeidsgiverlinja og gi advarsel. I ytterste konsekvens kan avtalene sies opp.

Reservasjonsleger = alkohol Høie mener ordningen han arvet etter de rødgrønne er dårlig. Som Dagbladet har fortalt tidligere, har fylkesmannen ingen oversikt over hvor mange leger som reserverer seg. Kommunene vet ikke alltid hva som foregår og det er opp til pasientene å klage.

- Stoltenberg har svart at deres politikk er å overlate ansvaret til kvinnen alene, men det er kanskje ingen kvinner i en så sårbar situasjon som setter seg ned og skriver brev til fylkesmannen. Kommunene toer hendene sine, for de oppfatter ikke at regelverket er tydelig. Nå blir vi tydelige og løfter ansvaret vekk fra kvinnen, sier Høie.

Bent Høie sier han er sterkt imot reservasjonsrett, og mener at reservasjonsmulighet er noe annet. Han sammenligner reservasjonsleger med sprit.

- Det er feil at leger skal drive sin virksomhet ut i fra sin egen oppfatning. Ideen om at legene kan gjøre som de vil, ligger tung over hele systemet. Vi må lovregulere dette og skape åpenhet. Det kan sammenlignes med å forby alkohol. Det ble forsøkt, men virksomheten gikk under jorden og åpenheten forsvant. Ved å regulere reservasjonsmuligheten strengt sikrer vi åpenhet og muligheten til å reagere hvis noen bryter lovverket.

Tredje endring Dette er tredje gang Bent Høie justerer lovforslaget underveis i høringen. Først åpnet han i Dagbladet for å gå bort fra kommunal vetorett, da landets Høyre-ordførere ikke ønsket det. I går varslet han i Dagbladet at han vil endre teksten som sier at reservasjonslegene ikke trenger å svare den gravide på hvor langt hun er på vei.

- De mange reaksjonene tyder på at det er riktig og viktig med en bred høring, og at vi ikke kom med et forslag som var ferdig forhandlet, med godkjentstempel fra Legeforeningen og KrF, sier Høie.

Han sier at regjeringen egikke har diskusjoner om saken med KrF nå, men at partiene vil sette seg ned igjen når høringsrunden er ferdig.

- Vi har god dialog og felles interesse for en god løsning. Jeg er glad for at KrFs Olaug Bollestad mener at det viktigste er å ivareta hensynet til kvinnene.

- Hva synes du om at nestleder Dagrun Eriksen mener at det er legen og ikke kvinnen som bør ha siste ord i abortspørsmål?

- Der er vi dypt uenige med KrF og vi ser at dette standpunktet skaper debatt også i KrF. Vi er opptatt av at pasienten skal bli møtt med god informasjon og ikke av leger med sterke motforestillinger mot abort.

- Kan du garantere at ingen pasient vil møte en slik lege?

- Det er vanskelig å gi garantier mot det, men vi gjør alt vi kan for å lage et stramt regelverk, sier Bent Høie.

KOMMENTARFELTET BLIR DEBATTLEDET AV BJØRN BRATTEN.