«Vi skal skjenke deg lettlurt»

Jenter i Kabelvåg mener det er tøft å være ung jente i småsamfunn. Menn presser på for å få sex. Fester med gratis alkohol er gjerne lokkemiddelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABELVÅG (Dagbladet): De påståtte overgrepene mot mindreårige jenter opprører folk i Kabelvåg. Jenter skal ha fått gratis sprit i bytte mot sex, og en gruppe menn er nå under etterforskning.

Ryktene florerer i lofotbygda, og flere menn er allerede dømt av folkedomstolen.

- Hvis overgrepene har skjedd, må det bekjempes. Men vi må holde tunga rett i munnen. Ingen skal støtes ut i kulda på grunn av rykter, sier Torbjørn Høydahl i Kabelvåg innbyggerforening.

- Disse festene har funnet sted i mange år og er ingen hemmelighet for noen. Det som nå har kommet fram, er en skikkelig tankevekker. Vi visste ikke at det var fullt så ille som det nå beskrives, sier Kabelvåg-jentene Maiken Edvardsen (22) og Merete Hægdahl Jakobsen (21).

- Mange jenter i området har deltatt på slike fester. Vi var selv på noen for noen år siden. Noen av mennene pleide å si rett ut at «vi skal skjenke deg full og lettlurt». Det er ekkelt å tenke på, sier Merete.

- Unge jenter blir kanskje advart mot noen med «dårlig rykte», men så blir de forelsket og da skjer det uheldige ting. Dreier detseg om jenter på 13- 14, er det feil å kalle det sex. Da er det seksuelle overgrep, mener Maiken.

FESTEKULTUR: Det er ikke tvil om at mange tenåringsjenter utsettes for et stort sexpress fra menn som er mange år eldre, sier Kabelvåg-jentene Maiken Edvardsen og Merete H. Jakobsen.