Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal snu hver stein for å finne ut hvem som hadde ansvaret

Siv Jensen refser Jens Stoltenberg i Stortingsalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen refset statsministere Jens Stoltenberg (Ap) i dagens 22. juli-redegjørelse i Stortinget.

- Det er alvorlig når kommisjonen så entydig slår fast at myndighetene sviktet, sa Jensen.

- Det var nødvendig å beklage.

Hun viste til 22. juli-kommisjonens radbrekking av myndighetens beredskap 22. juli- i fjor, og da særlig til at det tok 10 år å stenge Grubbegata i Regjeringskvartaet- noe også statsminister Jens Stoltenberg personlig har fått påpakning for.

Hun mener det sentrale spørsmålet man må stille seg, er:

- Hvordan er det mulig? 

-Ressurser viktig Frp-lederen benyttet sin tilmålte taletid til å gå i rette med dem som mener at opposisjonens kritikk er en del av politisk spill.

- Det ville vært mer alvorlig om Stortinget ikke gjorde jobben sin med å ettergå regjeringen, sa hun. 

Hun mener derfor det er viktig at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tar redegjørelsen til Stoltenberg og justisminister Grete Faremo videre, og «snur alle steiner, finner ut hvem hvem som hadde ansvaret, om om det bør få konsekvenser - og da for hvem», sa hun.

Og hun minnet om at selv om kommisjonen slår fast at det var kultur og ledelse som sviktet, så hjelper det lite om politiet og Forsvaret ikke har nok ressurser.

Derfor krever hun at sikkerhet og beredskap blir en egen bolk på statsbudsjettet for 2013, der alle tiltakene knyttet til 22. juli samles.

Videre gjentok Jensen en rekke av tiltakene Frp tidligere har fremmet i Stortingets 22. juli-komité, som behovet for en ny sikkerhetskomité med innsyn i PSTs budsjetter.

- Frp etterlyser også en redusering i antall politidistrikter og opprettelse av et beredskapssenter, sier Jensen, og legger til ønske om en fullverdig helikopterberedskap også i andre deler av landet, sa Frp-lederen, og fortsatte:

- Det å kreve en døgnkontinuerlig helikopterberedskap er ikke lettvint. Det handler om politisk vilje.
- Noe vil ta tid Statsministeren takket Frp-lederen for innlegget. 

- Jeg vil takke Jensen for et viktig innlegg, og det er ting vi skal følge opp, og ting vi til dels er i gang med å iverksette. Vi må erkjenne at det er noen ting som kan gå ganske raskt. Jeg har nevnt 19 konkrete ting i min redegjørelse, som styrket helikopter beredskap. De tiltakene er vi i gang med, og det vil komme flere, sa Stoltenberg, og la til:

- Hvis vi kunne bevilget oss til en annen risikoholdning, ville vi gjort det. Vi må operere på to plan, noe må skje raskt, noe vil ta tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media