- Vi skal snu meningsmålingene!

Ap styrter på meningsmålingene, men medlemmene henger ikke med hodet av den grunn. Tvert i mot ruster de til kamp: - Vi regner med å snu dette, sier nestleder i Nord-Trøndelag Arbeiderparti, Elin Aune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no har kontaktet fylkeslag og lokallag over hele landet. Overalt er svaret det samme: Ingen lar seg knekke av dårlige meningsmålinger. Tvert i mot blir motivasjonen større. Og ingen har noe å utsette på ledelsen i Ap.

Politibetjent Anne Rygh Pedersen (34) står på fjerdeplassen på valglista i Vestfold. Hun avviser at meningsmålingene skaper dårlig stemning i partiet.

- Det gir mer motivasjon og vilje til å stå på. Stemninga er god, slår hun fast.

Men hun er ikke glad for å høre at den siste meningsmålingen viser 20,0 prosent i oppslutning.

- Det er jo - ja. Det er altfor lavt. Det er ikke noe hyggelig, og folk er oppgitt. Men jeg tror dette mobiliser, jeg hører veldig mye «stå på» og få som klager, sier hun.

Får mer kampvilje

I Møre og Romsdal er Synnøve Stokke (30) nominert på 5. plass på Aps stortingsliste. Stokke og resten av møringene i Ap er foreløpig minst like optimistisk som Rygh Pedersen:

- Vi er ikke frustrert enda. Det har vist seg gang på gang at meningsmålingene svinger veldig, og det er for tidlig å si at dette blir valgresultatet, sier Stokke optimistisk til Dagbladet.no.

- Stemninga er bra! Dette gir bare mer stå-på-vilje og kampvilje. Vi har gode saker, men må være flinkere til å vise hva samfunnet vårt koster, sier hun.

Også Geir Røysland (32) i Kristiansand ser lyst på valget:

- Stemningen er god, den! Når vi er så langt nede, kan det bare gå oppover. Mange velgere har ikke bestemt seg, så vi har potensiale til å gjøre det bra, sier han. Røysland innrømmer at ikke alle i lokallaget ser like lyst på den dårlige oppslutningen.

- Det er jo ikke så veldig positivt. Men blant oss som skal kjempe for de to kandidatene fra Vest-Agder, er stemninga fin, fastholder han.

I Nord-Trøndelag har Elin Aune (57), nestleder i fylkesstyret, allerede prøvd t-skjorta hun skal bruke under valgkampen. På partikontoret er det ingen som syter over tallene.

- Vi har godt humør og er fit for fight! Vi gleder oss til valgkamp! lover hun.

Hun hadde ikke hørt om den nedslående målingen på 20 prosent før Dagbladet.no ringte.

- 20 prosent? Ja ja. Det går ikke inn på meg. Vi regner med å snu det snart, sier hun.

Presten Roald Linaker står på valglista til Ap i Troms fylke. Han har foreløpig ikke begynt å påkalle høyere makter for å få flere velgere, men han medgir at lokallaget synes situasjonen «bekymringsfull». Likevel er han ved godt mot:

- Målingene er urovekkende, men vi blir ikke deprimerte. Regjeringen og partiet må bli flinkere til å beskrive det som er blitt gjort. Vi har et budskap å selge, så får vi se om det holder. Men for meg holder det. Hvis folk vil ha lavere velferd, gjør de rett i å velge Høyre, sier han.

Ap-ordfører Gunnar Tore Stenseng i Oppland tror at valgresulatet til syvende og sist kommer til å ligge nærmere 30 enn 20.

- Stemningen er ikke spesielt høy hvis vi legger vekt på meningsmålingene. Det blir ikke noe brakvalg for Ap i år, sier den jordnære ordføreren.

Men nordlandsopprør, dårlige meningsmålinger og Høyre-bølge til tross: I Oppland lar man seg ikke vippe av pinnen av meningsmålinger. Stenseng ser lyst fremtiden.

- Det er sommer, sol, ferie og 20 varmegrader om natten. Dessuten er det to måneder igjen til valget.