- Vi skal stoppe dem

George Bush og Tony Blair fordømmer bombeeksplosjonene i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister Tony Blair og USAs president George Bush møttes i dag for å legge planene for Iraks framtid. Frykten for massedemonstrasjoner i Londons gater i forbindelse med den amerikanske presidentenes besøk, satte i gang store sikkerhetstiltak. Det var ventet at 100 000 demonstranter ville møte opp og vise sin protest mot USA og president Bush. Klokka 13 norsk tid ble en rekke gater i sentrum sperret av.

Men det var ikke demonstrantene i London som skapte de største overskriftene på morgenkvisten, like før de to lederne skulle møtes i Downing Street 10. Bombeangrepene i Tyrkia stjal all oppmerksomhet, og ble naturlig nok hovedtema da de to lederne møtte pressen etter møtet.

- Nok en gang blir vi minnet om ondskapen disse terroristene påfører uskyldige mennesker og vår hverdag. Nok en gang må vi stadfeste at vi ikke må holde noe tilbake i kampen mot terrorismen, ikke inngå kompromisser, ikke nøle med å konfrontere denne trusselen. Vi må angripe den hvor og når som helst, var budskapet fra Blair på pressekonferansen.

- Skal beskjempes

Statsministeren ga klar beskjed om at angrepene mot Tyrkia ikke kommer til å virke inn på de to supermaktenes engasjement i Irak. Han framhevet nødvendigheten av å bekjempe «fanatisme og ekstremisme» for å skape et stabilt, demokratisk Irak.

- Vi kan bekjempe dem eller bli bekjempet av dem. Vi vil bekjempe dem, sa Blair.

USAs president, George W. Bush gikk på ny til angrep på terroristene, som han mener er fulle av hat.

- De hater frihet. De hater frie nasjoner.

- De må stoppes, vi skal stoppe dem, sa Bush, som brukte bombeangrepene mot Tyrkia til å legitimere koalisjonsstyrkenes tilstedeværelse i Irak.

Den amerikanske presidenten sa det er like sannsynlig at de bestemmer seg for å øke antallet tropper i Irak, som at de reduserer dem.

- Vi skal ha så mange tropper som kreves for å sikre Irak.

Møtte pårørende

Tidligere på dagen møtte den amerikanske presidenten og hans kone etterlatte etter sju britiske soldater som er drept i Irak og Afghanistan. I løpet av det 20 minutter lange møtet, som fant sted i Westminster Abbey, fortalte Bush de sørgende at deres slektninger ikke døde forgjeves.

En rekke familiemedlemmer av falne britiske soldater har den siste tida gitt hard kritikk av krigen i Irak. Flere av de inviterte takket derfor nei til å møte Bush.

Kilder: AP, BBC, CNN, Sky News.

ENIGHET: USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair fordømmer angrepene i Tyrkia, og sier de akter å bekjempe terror. Foto: AP/SCANPIX
PROTESTER: Demonstrantene i London vil stoppe Bush - Bush vil stoppe terroren. 100 000 demonstranter var ventet å møte opp i Londons gater torsdag ettermiddag for å vise sin avsky mot USA. Foto: AP/SCANPIX
RAMMET: Lokalene til HSBC bank i Tyrkias hovedstad Istanbul ble totalskadet i bombeangrepet i morges. Foto: AP/SCANPIX
MINNET OFRE: Bush og hans kone møtte pårørende etter falne britiske soldater i Irak og Afghanistan i Westminster Abbey torsdag formiddag. Foto: REUTERS/SCANPIX