VIL STYRKE EUROEN: Forbundskansler Angela Merkel. Foto: SCANPIX/REUTERS
VIL STYRKE EUROEN: Forbundskansler Angela Merkel. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

- Vi skal styrke og beskytte euroen

Det nyopprettede europeiske krisefondet skal bidra til å beskytte og styrke euroen, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Denne pakken bidrar til å styrke og beskytte vår felles valuta, sa Merkel mandag, dagen etter at de overraskende planene om det gigantiske krisefondet på i alt 750 milliarder euro eller nærmere 6.000 milliarder kroner ble kjent.

- Vi beskytter pengene til folket i Tyskland, la den tyske regjeringssjefen til.

EU og Det internasjonale pengefondet IMF ble i helgen enige om å opprette krisefondet etter en uke der krisen i Hellas har sendt nervøse rykninger gjennom finansmarkedene og truet med å forårsake en ny finanskrise i Europa. Avtalen kom på plass etter et hektisk race for å få planene vedtatt før børsene og finansmarkedene åpnet mandag morgen, skriver DPA.

Den europeiske sentralbanken ECB kunngjorde mandag at den vil kjøpe statsobligasjoner i eurosonen for å bidra til å skape ro i det skjøre markedet.

IMF-sjef Dominique Strauss-Khan hyllet mandag krisefondet som et «stort skritt framover», mens britenes finansminister Alistair Darling betegner fondet som «en svært god avtale for Europa».

Merkel understreker imidlertid at ethvert land som får hjelp fra fondet, må regne med harde krav om innstrammingstiltak og budsjettreformer.

Merkel skal tirsdag ha et ekstraordinært møte med den tyske regjeringen for å godkjenne den nødvendige loven som trengs for å utferdige fondsgarantiene. Deretter blir lovforslaget sendt til nasjonalforsamlingen for godkjenning.

(©NTB)