- Vi skal ta dem

Bombeangrepene i Istanbul har knyttet enda sterkere politiske bånd mellom president George W. Bush og statsminister Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Mens de to lovet hverandre å knekke alle internasjonale terrorister, marsjerte over 100000 mennesker i Londons gater i protest mot USAs president.

- Vi kommer ikke til å vise tilbakeholdenhet eller inngå kompromisser. Vi kommer ikke til å nøle i vår kamp mot terrortrusselen, og vi skal nedkjempe terrorister med alle midler, sa Tony Blair etter møtet med president Bush i går.

- Disse terroristene hater frihet, og de hater frie nasjoner, sa president Bush.

Internasjonal terrorisme var et av hovedtemaene under møtet, og det ble skremmende aktuelt da bilbombene i Istanbul eksploderte bare et par timer tidligere. Flere briter ble drept, deriblant generalkonsul Roger Short.

Brutalt

- Mine tanker går nå til dem som er blitt rammet i Tyrkia. Enda en gang har vi fått oppleve hvor brutalt og meningsløst man kan bli rammet. De ansvarlige for bombene har vist en forakt for menneskeliv. Foruten USA, er det ingen stat som har mistet flere menneskeliv som følge av terrorisme enn britene. Vi må overvinne terroristene, sa Bush.

I går ettermiddag startet et massivt demonstrasjonstog fra Waterloo i London. Arrangørene mener det var nærmere 150000 mennesker som marsjerte forbi parlamentet og opp til Trafalgar Square. Scotland Yard anslår over 100000.

Fargerik

Det var en fargerik manifestasjon av folk fra hele verden. Unge og eldre bar plakater med sterke paroler mot George Bush. I motsetning til den amerikanske presidenten mener demonstrantene at den aggressive linjen til Bush har provosert fram terroraksjonene.

Demonstrantene ropte taktfast: «George Bush - terrorist». På plakatene kunne vi lese «Wanted» over bilder av Bush, og «Stop Bush».

- Verdens farligste

En av nordmennene som deltok i demonstrasjonen var Stein Bredal, som er tillitsvalgt for Statoil-ansatte medlemmer i Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS).

- Jeg har lagt merke til at Londons ordfører Ken Livingston har uttalt at George Bush er verdens farligste mann. Jeg deler det synet. Det var fantastisk å være med og erfare et slikt engasjement som ble vist i London denne kvelden, sier Bredal.

- Retten til å demonstrere er en viktig del av demokratiet, framholder han.

BLODIG DRAMA: En ung jente skriker ut i smerte utenfor det britiske konsulatet i Istanbul. - Fire briter og 12 tyrkere ble drept i bombeattentatet mot konsulatet, opplyser byens ordfører Muammer Guler.
FULL AV FORAKT: President George Bush og statsminister Tony Blair.